• Een bewoonster kijkt toe hoe inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haar tuin controleert op de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug. Het NVWA wil de exotische mug geen kans geven zich in Nederland te vestigen.

    Remko de Waal

Vooralsnog geen tijgermuggen in Veenendaal

VEENENDAAL (ANP) De woonwijk Dragonder-Noord in Veenendaal lijkt vooralsnog gevrijwaard van tijgermuggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een eerste inspectieronde na de winter geen tijgermuggen of larven van deze mug gevonden. De NVWA doet volgende maand voor de zekerheid nog een inspectie.

In Dragonder-Noord werden vorig jaar tientallen tijgermuggen en larven aangetroffen. Normaal gesproken komen deze muggen alleen in tropische regio's in Azië, Afrika en Amerika voor, waar ze virussen zoals knokkelkoorts en zikakoorts verspreiden. Volgens de NVWA komen deze risico's in Veenendaal niet voor, maar kunnen de beten van deze exotisch mug wel hinderlijk zijn.

De inspecteurs onderzochten ongeveer 440 tuinen van bewoners op (larven van) tijgermuggen. Die bevinden zich vooral in of bij stilstaand water zoals bakjes en regentonnen. Potentiële broedplaatsen zijn geleegd en weggehaald of behandeld met een biologisch middel dat larven doodt. Ook zijn er 28 muggenvallen geplaatst om te kijken of ze rondvliegen. Die blijven tot eind oktober in de wijk staan.