• SAMSUNG CSC

    Aart Aalbers

Volksuniversiteit timmert niet haar hele jaar dicht

VEENENDAAL  De samenwerking en wellicht ineenvlechting van de activiteiten van de Volksuniversiteit en de Bibliotheek krijgt volgend jaar gestalte. De culturele instellingen zijn elkaars buren op het Kees Stipplein. De Volksuniversiteit zetelt in gebouw Spectrum, de Bibliotheek in De Cultuurfabriek. Over het tempo waarin die samenwerking zich gaat afspelen kan directeur Wytze Woudsma van de Volksuniversiteit nog niet veel zeggen. ,,Er zijn al een aantal gesprekken geweest, maar er zijn nog de nodige stappen te zetten. Wij hebben nu een nieuwe seizoensprogrammering en daar zetten we inhoudelijk op in. Daarbij ligt sterk de nadruk op het najaar. We gaan niet nu al het hele jaar dichttimmeren", aldus Woudsma.

Gerard van Wijk

De Volksuniversiteit was al enige jaren bezig om niet een vol programma voor het hele seizoen tegelijk in te plannen. Die strategie komt goed uit nu de besprekingen over samenwerking met de Bibliotheek in volle gang zijn. ,,We hebben gezien dat in toenemende mate mensen pas op het laatste moment een keuze maken en minder geneigd zijn een cursus of lezing te boeken die over een half jaar of nog later plaatsvindt. Er zijn uiteraard ook wel jaarcursussen, dat blijft mogelijk. Bijvoorbeeld voor wat betreft taal en schilderen. We willen ook kijken hoe de volwasseneducatie zich gaat ontwikkelen. Bij de programmering houden we zoveel mogelijk rekening met de actualiteit", laat Woudsma weten.

Een goed voorbeeld hiervan is de cursus beleggen, die vanaf donderdag 21 september gaat lopen. ,,Dat thema hebben we tien jaar geleden voor het laatst op de agenda gehad. Nu, na de economische crisis, is er weer animo voor. De beurs doet het weer goed." Wat zijn de kansen, waar liggen de valkuilen, hoe werkt de effectenbeurs, waar moet je goed op letten als beginnende belegger? Dat zijn vragen waar ervaren vermogensbelegger Kees Vijfhuizen antwoord op komt geven. Het gaat er overigens niet om op individueel niveau beleggingsadviezen te geven. Dinsdag 26 september is er een lezing over Bitcoin en Blockchain. Bitcoin is een virtuele elektronische munteenheid. Wat is het, hoe werkt het en hoe gaat een transactie in zijn werk, dat wordt uiteengezet. Blockchain is een technologie die aan de basis ligt van Bitcoin.

MUSICAL Tot de programmering van de Volksuniversiteit horen veelgevraagde taalcursussen evenals fotografie, en ook toneel en musical voor verschillende leeftijden. Maar ook lezingen en cursussen religie van de prehistorie tot in de vroege Middeleeuwen, kerkenbouw door de eeuwen heen, Thai Chi, meer plezier in je werk en neuro linquïstisch programmeren. Dat is een methode om te komen tot inzicht en verandering in je eigen gedrag. ,,Het laat je op een nieuwe manier tegen situaties in je leven aankijken, je gaat bewuster luisteren en communiceren." Er zijn ook lezingen over digitale portalen (toevoeging voor de zorg) en over de risico´s van elektromagnetische straling. Zoals gezegd, een actuele programmering.