• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Verwijderde goudvissen geëerd met monument

VEENENDAAL Joey van Brakel en Hans van Manen onthullen vanmiddag om 16.00 uur een plaquette aan appartementencomplex Colorant ter herinnering aan de verwijderde goudvissen in de Brouwersgracht in Veenendaal. Rineke Sloetjes, eerder werkzaam voor het inmiddels opgeheven Promotie Veenendaal, geeft aan dat het idee, om blijvend aandacht aan de goudvis affaire te geven, uit hun koker kwam. Er werd na alle ophef over de goudvissen door Promotie Veenendaal een prijsvraag uitgeschreven.

De winnaar was de toen 12-jarige Joey van Brakel van Christelijke Basisschool 't Speel-Kwartier. Het motto was: 'Een herinnering aan de dag dat een Veense goudvis wereldnieuws werd'. Van Brakel schreef een gedicht waarin hij in het kort de geschiedenis van de goudvissen in de Brouwersgracht beschrijft.

VISSEN Ondertussen zwemmen er andere, wel toegestane, vissen in de Brouwersgracht en zorgt Hans van Manen, de initiator van de goudvissen, er samen met andere omwonende voor dat de gracht er altijd keurig bij ligt en de vissen regelmatig gevoerd worden.