• Archief BDU Media

Vervroeging koopzondag Veenendaal onverwacht weggestemd

VEENENDAAL  Het was in Veenendaal dinsdagavond een van de kortste raadsvergaderingen ooit. Maar het ging er fel aan toe, met slechts één inhoudelijk agendapunt. Dat ging dan wel over de koopzondag, op initiatief van Lokaal Veenendaal een verschuiving van het aanvangstijdstip, van 13.00 uur naar 12.00 uur. Ondernemers hebben er al maanden geleden om gevraagd, het spoort met wat in omliggende gemeenten en trouwens in het hele land gebruikelijk is. Het voorstel betrof geen uitbreiding van het aantal uren dat de winkels in Veenendaal open zouden zijn. Nu gaan ze om 18.00 uur dicht, dat zou naar 17.00 uur gaan. Maar het voorstel haalde het niet, ondanks de uitgesproken intenties, een week eerder in een commissievergadering. 

Gerard van Wijk

Het initiatiefvoorstel van Lokaal Veenendaal werd nipt verworpen met 15 tegen 17 stemmen. De uitslag werd bepaald door het stemgedrag van Roy Dielemans (D66), die anders dan zijn fractiegenoot Hassan Saidi, tegen het voorstel stemde. Alsmede van Jan Breur (SP), die ook tegen stemde. 

WORSTELEN Over de koopzondag vinden lokaal al vele jaren verhitte debatten plaats. Eind 2017 is besloten tot twaalf koopzondagen per jaar, de supermarkten en bouwmarkten mogen alle zondagen open. Najaar 2021 vindt een evaluatie plaats, waarvan het resultaat voorjaar 2022 in de raad kan worden besproken. Er zijn partijen (ChristenUnie en SGP) die principieel tegen zondagsopening zijn, er zijn partijen die daar bijna even principieel voor zijn en er zijn partijen die ermee worstelen en verwijzen naar de evaluatie.

Volgens Lokaal Veenendaal betreft een eenvoudig voorstel, vervroeging van het aanvangstijdstip staat de kerkgang niet in de weg en het zelfs beter voor de kerkgang in de late zondagmiddag. D66 had graag willen weten wat de inwoners vinden van een vervroegde zondagsopening. VVD wil de wens van de ondernemers honoreren, er vallen klappen in de retail. GroenLinks vraagt zich af ,,of we niet iets beters te doen hebben. Eén uur en een kwartier praten over vervroeging van de opening van winkels op zondag…."