Vervoer Regiotaxi komt weer op gang

VEENENDAAL Het vervoer met Regiotaxi Gelderland wordt vanaf zaterdag gefaseerd weer op gang gebracht. De meest kwetsbare groep reizigers kan zaterdag als eerste weer ritten bestellen. Daarbij gaat het om rolstoelgebruikers, reizigers met een visuele beperking en reizen van en naar het ziekenhuis.

Ook de reeds bestelde ritten van overige reizigers worden vanaf zaterdag uitgevoerd. Aanstaande maandag kunnen alle reizigers weer ritten met Regiotaxi Gelderland bestellen. Reizigers wordt wel verzocht de rit zo vroeg mogelijk te bestellen. Bij voorkeur een dag van tevoren.

De afgelopen periode is dag en nacht gewerkt aan de uitvoering van het noodscenario voor vervangend vervoer. Dat lag al enige tijd klaar, omdat vervoerder Willemsen de Koning eerder had gedreigd het vervoer te staken.

De ritten worden uitgevoerd door de vervoerders die oorspronkelijk pas vanaf 1 juli aanstaande aan de slag zouden gaan. Het gaat om De Vier Gewesten BV voor de regio's FoodValley (voorheen De Vallei) en Rivierenland. Noot BV Ede doet dat in de Achterhoek en Connexxion in de Stedendriehoek.

FAILLIET Vervoersbedrijf Willemsen de Koning in Arnhem stopte eerder deze week plotsklaps met alle regiotaxiritten in Gelderland omdat het geld op was. Het bedrijf werd vrijdag failliet verklaard door de rechtbank in Gelderland. Door het faillissement staan 376 taxichauffeurs op straat. Het merendeel van hen had een vaste baan bij het bedrijf. Vakbonden en provincie zijn bezig om de 376 werkloze chauffeurs onder te brengen bij drie andere taxibedrijven in Gelderland. Dat zijn de bedrijven die vanaf juli de regiotaxi in de provincie zouden verzorgen en die daarmee nu eerder aan de slag gaan.

Woensdag had de voorzieningenrechter nog bepaald dat Willemsen de Koning onmiddellijk weer moest gaan rijden op straffe van een dwangsom van 40.000 euro per dag, maar er was geen geld voor brandstof of salarissen meer.

BLIJ Gedeputeerde Conny Bieze is erg blij dat reizigers die afhankelijk zijn van de regiotaxi zo snel weer geholpen kunnen worden. Ze is ook erg tevreden over de samenwerking met de nieuwe vervoerders. ,,Dat ze bereid zijn de uitvoering van duizenden ritten per dag na zo'n korte voorbereiding op zich te willen nemen, verdient grote waardering."

,,Bij een volledige doorstart zullen we nog wel ergens tegenaan lopen. Helemaal vlekkeloos zal het niet gaan", zegt Anthony van Vulpen, manager

van Regiotaxi Gelderland. ,,We vragen daar begrip voor."