• Vuurwerkverkoop Methorst Veenendaal 2017

    Aart Aalbers

Verkoop vuurwerk vergt flinke investering

VEENENDAAL Het was een prachtig gezicht al dat siervuurwerk tijdens de jaarwisseling. Toch komt er uit oogpunt van milieu, veiligheid, schade aan straatmeubilair en verwondingen van oren en ogen steeds meer weerstand tegen vuurwerk. Ondanks alles werd tijdens de jaarwisseling toch dezelfde hoeveelheid verkocht. Ook Fietswereld Dirk Methorst verkocht volgens eigenaar Ron van Heerdt evenveel vuurwerk als in 2016. ,,We zijn zeer tevreden!"

Aart Aalbers

Vorige week kon men slechts op vier locaties in Veenendaal vuurwerk kopen. Volgens Van Heerdt waren dat er enkele jaren geleden nog acht. ,,We moeten er wel voor zorgen dat er vuurwerkverkooppunten blijven. Als die er niet meer zouden zijn dan gaat men illegaal vuurwerk kopen. Dat is niet gekeurd en getest en dus risicovol."

Om in aanmerking te komen als vuurwerkverkooppunt moet je in Nederland voldoen aan een flink aantal eisen, wat voor de ondernemer in de duizenden euro's loopt. De regels worden bijna jaarlijks strenger, waardoor het voor een beginnende ondernemer bijna niet meer mogelijk is om nog te starten met de verkoop van vuurwerk. Anders is het bij Fietswereld Dirk Methorst in de Ellekoot. Methorst heeft zo'n 27 jaar geleden de vuurwerkverkoop overgenomen van doe-het-zelfzaak Doeland die ook in de Ellekoot gevestigd was.

MAATREGELEN Kun je bij Methorst normaal vanuit de winkel de werkplaats inkijken, tijdens de vuurwerkdriedaagse is dat niet mogelijk. In de opening is een tussenwand met deur geplaatst. In de werkplaats is weer een aparte ruimte waarin de voorraad staat opgeslagen. Hoewel het winkelcentrum is voorzien van een sprinklerinstallatie moest deze opslagruimte voorzien zijn van een aparte sprinklerinstallatie. 

SIERVUURWERK Van Heerdt: ,,In de fietsenbranche is het aan het eind van het jaar altijd erg rustig. Daarom zijn we blij met de vuurwerkverkoop. Dat geeft een stukje extra omzet. Ongeveer 25 procent van de cliënten bestelt vooraf. Dit jaar lag dat iets hoger dan vorig jaar. Het overgrote deel van de omzet moeten we dus nog tijdens de drie verkoopdagen voor de jaarwisseling realiseren, waarvan het grootste deel pas op de laatste dag."

Ook bij Dirk Methorst Tweewielers ligt de omzet van siervuurwerk vele malen hoger dan van knalvuurwerk. Van Heerdt: ,,Ik denk dat we momenteel wel 80 procent siervuurwerk verkopen. Gelukkig wel! Jaren geleden kon je aan knalvuurwerk nog iets verdienen. Toen betaalde je veertien gulden voor 200 rotjes. Nu betaal je er nog maar één euro voor!"     

GEEN GEVAAR De buren van Dirk Methorst hoeven niet bang te zijn dat de overgehouden voorraad vuurwerk gedurende het jaar een gevaar kan zijn. Van Heerdt: ,,Alle gesloten dozen kunnen wij teruggeven aan onze Veense leverancier Breeschoten. Alles wat aangebroken is, kunnen we een jaar lang opslaan in hun kluis. Ons magazijn is na de jaarwisseling helemaal leeg." 

Ondertussen staan de fietsen weer in rij te glimmen en te wachten op een koper.