• ,,Het grootste deel van mijn werk gebeurt op straat, niet in de raadzaal.''

    Ted Walker

'Verbinding leggen is belangrijk'

VEENENDAAL Yasin Makineli laat zich fotograferen voor het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost en dat is niet toevalligerwijs. Mensen ontmoeten en verbinden, dat is voor hem een sleutelbegrip in zijn doen en handelen. Hij is net 20 jaar jong geworden en daarmee met stip de jongste fractievoorzitter in de gemeenteraad, namens de politieke partij Denk.

Gerard van Wijk

Hij kreeg de raadszetel nadat zijn voorganger Gökhan Coban zich kandidaat stelde voor Provinciale Staten. Met 293 voorkeurstemmen had Makineli bij zijn partij verreweg de meeste voorkeurstemmen bij de raadsverkiezingen.

HULP BIEDEN Binnenkort krijgt hij na zijn mbo-studie juridische dienstverlening in Utrecht zijn diploma en dan resteert de hbo-studie bestuurskunde in Amsterdam. Opkomen voor de rechten van mensen, dat heeft er van jongs af al ingezeten, zegt hij. ,,Mensen die hulp nodig hebben moeten dat ook krijgen.”

Hij liep stage bij de Tweede Kamerfractie van zijn partij, maakte deel uit van de Jongerenraad, was voorzitter van de jongerenvereniging van de Turkse moskee en is nog actief bij de open dagen in de moskee.

OVERAL HEEN Hij is er trots op dat burgemeester Gert-Jan Kats en collega-raadsleden daar inmiddels op bezoek zijn geweest. ,,Dat doe ik ook, ik ga overal heen. Ik ga de kerken bezoeken, verbinding leggen is belangrijk. Het werk als raadslid gebeurt wat mij betreft voor het grootste deel op straat en niet in de raadzaal. Mensen adviseren, in gesprek gaan.”

ROZEN GOOIEN ,,We hebben ruim honderd nationaliteiten in Veenendaal. Ik hou van deze stad, we moeten samen leven. Ik ben vertegenwoordiger in de raad van iedereen. Niet alleen van Ahmed en Fatima, maar ook van Henk en Ingrid. We krijgen bij Denk veel over ons heen, maar als mensen met stenen gooien, dan doe ik het met rozen. Mensen in de ogen kijken, dat is van belang, in de raadzaal en ook wanneer we op campagne zijn. Je krijgt als éénmansfractie niet alles voor elkaar, maar als ik daar sta en de waarheid mag verkondigen, is het mooi.”

SCHOOL Makineli wil het college bevragen over het afwijzen van de komst van een islamitische basisschool in Veenendaal. ,,Het gaat mij er niet om dat het een islamitische school is, als het een Joodse school zou zijn, dan zou ik er ook voor opkomen. In dit geval moeten we niet vergeten dat tien procent van de lokale bevolking moslim is.”

MISVERSTAND In de beeldvorming wordt Denk gezien als een islamitische partij, maar dat is volgens Makineli een misverstand. ,,We zijn een Nederlandse partij. De mensen kijken naar wat in politiek Den Haag gebeurt, maar lokaal kun je goed samenwerken.”

VEEL TE DOEN Denk heeft in Veenendaal circa 60 leden, waarvan de helft jonger dan 30 jaar. De uitslag van de Europese verkiezingen in Veenendaal vindt Makineli ,,zorgwekkend” en dan heeft hij het over het aantal stemmen voor Forum voor Democratie en de PVV. ,,In Veenendaal is nog veel te doen.”