Veensteken: Veldbed

Vorige week woensdagmorgen kreeg ik van de gemeente een persbericht dat Veenendaal 150 vluchtelingen voor enkele dagen zou gaan opnemen. Diezelfde middag zouden ze al aankomen en ondergebracht worden in Sporthal De Vallei. Vlakbij mijn huis! Op dat moment ben je even uit balans omdat op je netvlies nog de vechtpartijen in Overberg staan en de groep vluchtelingen die in Waalwijk van een brug af dreigden te springen en ook de aanranding door asielzoekers van een meisje in Almere.

Toch de fiets maar eens gepakt en even ter plaatse wezen kijken. Het eerste wat ik zag was een berg slaapzakken, nieuw in de verpakking. Wat me daar echter het meest trof was de stapel kartonnen dozen die daar buiten stond. Zo te zien waren de dozen nog nooit open gemaakt. Op alle dozen zat een etiket waarop onder andere stond: produktnaam: veldbed voor noodlegering, aantal: 5 stuks, leveringsjaar: 1985!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Veenendaal 1220 vluchtelingen uit België te verwerken en met de primitieve middelen van toen lukte dat. Er is nu veel te doen over de stroom vluchtelingen. De een roept grenzen dicht en de ander neemt ze in huis. Iedereen heeft foto's of beelden gezien van bijvoorbeeld het plat gebombardeerde Kobane. In zo'n stad is er geen leven meer mogelijk. Ik ben wel van mening dat vluchtelingen uit oorlogsgebieden wel vluchteling moeten blijven en geen asielzoekers moeten worden.

Laten we met z'n allen dankbaar zijn dat de veldbedden 30 jaar lang nooit gebruikt zijn en dat we ook nu niet zelf in de crisisopvang op een veldbed hoeven te slapen omdat Veenendaal getroffen zou zijn door een ramp.

Aart Aalbers

@aartaalbers