Veensteken: Supermarkten

De PvdA heeft de discussie over koopzondagen in Veenendaal weer eens aangezwengeld. Dit keer gaat het niet over het koopcentrum maar over koopzondagen bij supermarkten. De fractie zal denken als er één schaap over de dam is dan volgen er meer.

De argumenten die de fractie aanvoert zijn niet bijster sterk. Volgens de PvdA zijn het met name jonge gezinnen en tweeverdieners die het op zaterdag erg druk hebben en daarom geen tijd hebben om naar de supermarkt te gaan. Ze moeten volgens de PvdA hun kinderen brengen en halen naar de diverse sportvelden. Wat is dan handiger om tussendoor even de boodschappen te doen?

Een tweede argument is dat deze groep mensen op zaterdag ook hun (groot) ouders moeten bezoeken. Slaat de PvdA de plank hier volledig mis? In Veenendaal bezoeken velen niet op zaterdag maar juist op zondag hun (groot) ouders.

Een derde argument is dat de werkgelegenheid zou stijgen. Daar heeft de PvdA een punt. Als op zondag de supers open gaan zal er extra personeel moeten komen. De groep zondagklanten wordt echter doordeweeks gemist en daardoor zal men dan minder personeel laten werken.

De PvdA denkt verder dat de Veense omzet gaat stijgen omdat er momenteel op zondag elders wordt gekocht. Zijn dat incidenten of halen inmiddels duizenden Veenendalers op zondag in Wageningen of andere gemeentes hun boodschappen? Welk onderzoek staaft dit?

De supermarkten zijn momenteel maar liefst 74 uur per week open. Denkt de PvdA nu echt dat het deze groep bij 80 uur openstelling wel gaat lukken om hun boodschappen te halen? Of is het allemaal partijpolitiek om te proberen zich te profileren?

Aart Aalbers