Veensteken: Stemkriebels

Yes! Vandaag mogen we weer stemmen. De testen op internet zijn gemaakt, de ID-kaart en stempas worden ingepakt en we gaan met goede moed richting het stembureau ergens in Veenendaal. Bij mij op school wordt verhit gediscussieerd over die ene partij die je misschien wilt gaan kiezen en waarom de ander het er vooral niet mee eens is. Best interessant allemaal.

Ik merk wel dat je tegenwoordig gewoon aan iemand vraagt waar diegene op gaat stemmen. Ik hoor van de oudere generatie echt iets anders: het was ondenkbaar om zomaar aan een kennis te vragen over welke partij de voorkeur had en waarom. Misschien was dat ook wel beter. Je houdt het een beetje geheim en er wordt dan ook daadwerkelijk gestemd. Want daar gaat het nu natuurlijk om!

Nu moet ik zeggen dat ik niet bepaald politiek actief ben. Het interesseert me wel, maar ik maak er geen studie van. Als je een beetje weet van hoe en wat en je weet wat je zelf belangrijk vindt, kom je al een eind. Want daar ligt ook een beetje het probleem van sommige stemmers. 'Ik heb me er niet in verdiept dus ik stem maar niet.' Of: 'het maakt toch geen verschil wat ik stem.' Oh help, wat krijg ik daar de kriebels van! De hoogste tijd dus om die stempas uit de vuilnisbak te trekken. Tot zo op het bureau!

Annelisa van Beek