• Politie
  • Politie
  • Politie
  • Politie

Veense juwelenvondst eindigt in kater (update)

VEENENDAAL Twee Veense buurtvrienden hadden vorig jaar de dag van hun leven. Ze visten nabij de Surfvijver een juwelenschat en bankbiljetten op. Een dik jaar na dato druipt de teleurstelling bij de jongens van hun gezichten. De gemeente Veenendaal zou volgens de Veense politie hun vondst hebben verkocht en dit alles zou via de regels zijn gelopen. De gemeente reageert op vragen van deze krant ,,Niet van de sieraden af te weten".

Aart Aalbers

In maart 2016 visten de tieners een kussensloop uit het water. Er bleken 29 buitenlandse valuta en 41 sieraden zoals armbanden, oorsieraden, ringen en horloges in te zitten. Zo eerlijk als ze waren, stapten ze naar het politiebureau en werden daar behandeld als een vorst. Alles werd nauwkeurig beschreven en gefotografeerd. Ze kijken er nog met genoegen op terug. Bij de politie werd hun verteld dat als de eigenaar niet zou komen opdagen ,,Dan zijn de sieraden over een jaar van jullie!" Daar waren de jongens natuurlijk erg blij mee. Ze haalden vele kranten en in mei kwam hun vondst in een TV programma waar zelfs het Openbaar Ministerie en Bureau Hengeveld aan meewerkt. Het waren dus niet zomaar sieraden die je voor een kwartje kunt kopen.

Een door deze krant ingeschakelde deskundige die de sieraden vanaf een foto heeft getaxeerd denkt dat de nieuwwaarde rond de 5.000 euro zal liggen. Hetgeen betekent dat het tweedehands maximaal duizend euro zal opbrengen.

WEGGEGOOID In juli 2016 kregen de vinders een brief van het politiebureau aan het Boompjesgoed dat de sieraden op 28 juli zouden worden overgedragen aan de gevonden voorwerpenafdeling van de gemeente Veenendaal. Begin dit jaar werd door de vinders bij de politie geïnformeerd of de sieraden terug waren naar de eigenaar. Slechts één sieraad bleek te zijn opgehaald. De politie verwees de vinders naar de gemeente. De vader van een van de jongens nam contact op met het gemeentehuis. Vader: ,,De ambtenaar reageerde erg laconiek en zei 'Gevonden voorwerpen kunnen we niet voor iedereen bewaren, na vier maanden gooien we zoiets weg'." Na enig heen en weer gepraat en doorverbonden te zijn kreeg hij het advies om met de politie te bellen, omdat het geen gevonden, maar gestolen voorwerpen waren. De vader:,,Ik belde weer met de politie en die deed er alles aan om het probleem op te lossen". Intern onderzoek wees echter uit dat de sieraden en valuta toch naar de gemeente waren gegaan. Omdat de jongens zelf op het gemeentehuis niet verder kwamen, vroegen ze de politie het gesprek met de gemeente aan te gaan.

ALLES VERKOCHT Er ging een tijdje overheen. Daarna werden de jongens uitgenodigd om op het politiebureau te komen. Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat de sieraden met de verklaringen erbij in juni 2016, in een aparte zak, naar het gemeentehuis waren gegaan en daar niet meer zijn. Vader:,,De politie vertelde ons dat er een landelijke regel is dat sieraden onder de 450 euro na drie maanden weg mogen. Het afdelingshoofd in het gemeentehuis had de politie verteld dat er op de sieraden geen echtheidskenmerken stonden en dat het geen goud was uit Nederland. Dat was de aanleiding geweest om alles te verkopen."

ONBEKEND BIJ GEMEENTE Krijn Weeda van de afdeling communicatie van de gemeente Veenendaal meldt ons echter dat de gemeente de sieraden niet heeft geregistreerd als gevonden voorwerpen en dat ze ook niet te vinden zijn in een politiebox. Weeda:,,Zaken die via de politie bij ons binnenkomen worden apart geregistreerd en daar zit het niet bij. Ook komen de sieraden van de getoonde foto's bij onze baliemedewerkers niet bekend voor en we hebben ze niet in ons bezit."

Weeda geeft verder aan ook de vinders niet te kennen en adviseert bij de politie ten rade te gaan. Weeda ,,In ieder geval zijn de sieraden niet door ons verkocht. We hebben het afgelopen jaar geen sieraden verkocht aan de juwelier." Volgens Weeda is dit onder andere een gevolg van het feit dat de gemeente tegenwoordig werkt met iLost. ,,Hierdoor komt ongeveer 70 procent van de gevonden voorwerpen die bij de gemeente worden ingeleverd terug bij de eigenaar."

VERTROUWEN De beide nu met lege handen staande jongens zijn erg teleurgesteld. De toen 13-jarige:,,Ik had altijd het gevoel dat de overheid onze belangen behartigt, maar nu heb ik het gevoel die niet te kunnen vertrouwen." ,,Het is toch gek dat we helemaal niets horen en alles weg is." zo zegt zijn toen 11-jarige vriend heel boos. Bijna in koor: ,,We hebben er een heel slecht gevoel bij. Wij hebben de sieraden gevonden en een nog onbekende heeft ze in zijn zak gestopt."

WOUTER KOLFF Burgemeester Wouter Kolff reageert op Facebook op de publicatie, hij wil dat er extra gezocht wordt naar de sieraden. ,,Kort geleden vernam ik van deze vervelende kwestie. Overal waar gewerkt wordt, worden wel eens fouten gemaakt. Of dat nou bij de politie, de gemeente of bij een bedrijf is. Of dat hier gebeurd is, weet ik niet. Toch wil ik graag dat hier door zowel politie als gemeente extra speurwerk naar wordt verricht. Afgezien daarvan zal ik de betreffende jongens en eventueel hun ouders uitnodigen voor een goed en uiteindelijk hopelijk leuk gesprek!''