• Aart Aalbers

Veense Filmdagen op losse schroeven

VEENENDAAL De Veense Filmdagen, die voor de vierde maal van 16 tot 19 november gehouden zouden worden in gebouw Spectrum aan het Kees Stipplein, staan op losse schroeven. De organisatoren hebben er maanden aan voorbereiding in zitten, bijvoorbeeld voor wat betreft programmering, sponsoring en het maken van een magazine. Dat lijkt allemaal voor niets te zijn geweest, sinds het Spectrum is gesloten vanwege een mogelijke onveilige vloerconstructie.

Gerard van Wijk

Michiel Pothoff van de organisatie ziet het somber in. Hij weet dat directeur Wytze Woudsma van de Volksuniversiteit, één van de bewoners van het Spectrum, donderdagmorgen op het gemeentehuis geweest. Hem is te verstaan gegeven dat hij voor zijn cursussen en lezingen voorlopig op zoek moet naar een vervangende ruimte. ,,Het kan wel even gaan duren." Het kan, met andere woorden, nog wel even gaan duren alvorens een onderzoek uitsluitsel geeft over het al dan niet solide zijn van de constructie van het gebouw. Een van de vele gebouwen in het land waar, na het instorten van een in aanbouw zijnd gebouw in Eindhoven, ook kritisch moet worden gekeken naar de vloerconstructie.

In het Spectrum bevindt zich een filmzaal, waar het Filmhuis voorstellingen geeft en waar ook de Veense Filmdagen worden gehouden. ,,Alternatieven zijn er eigenlijk niet in Veenendaal," zegt Pothoff, die erover contact heeft gehad met Henk Roor van het Filmhuis. ,,Je zou kunnen denken aan een verhuurder die iets regelt in een lege hal, maar dat wordt veel te duur. Je zou ook kunnen denken aan het huren van een filmruimte in Cinemec in Ede, maar dan haal je het hart uit het festival. Ik zie niet snel gebeuren dat er een oplossing tegen een betaalbare prijs uit de hoge hoed getoverd wordt en dan moeten we de Filmdagen voor deze maand vergeten."

Een andere mogelijkheid is volgens Pothoff nog de filmdagen te verhuizen naar het vroege voorjaar, bijvoorbeeld in maart. ,,Dat zou je als intentie kunnen uitspreken, maar je weet niet of dat onderzoek dan gereed is en het gebouw tegen die tijd weer open is."