• Stichting Buitenzorg
  • Stichting Buitenzorg

Veense cursisten zetten strijd voort bij verkiezingen

VEENENDAAL Ook bij deze verkiezingen waren ze weer aanwezig in de hal van het gemeentehuis van Veenendaal, de cursisten van de cursus Rondleiding door de democratie. Compleet met spandoeken en vastbesloten om hun strijd voort te zetten.

En ook nu kregen ze - door het zetten van hun handtekening - weer veel ondersteuning van de mensen die hun stem uit kwamen brengen. Doel van hun actie is om 'Den Haag' te overtuigen van de noodzaak om ook deze 'bijzondere' gewone mensen serieus te nemen. Als er verkiezingen zijn beschikken ze wel over een stempas en kunnen dus ook hun stem uit brengen, maar ze hebben, bijvoorbeeld op school, geen gelegenheid gehad om kennis op te doen over de politiek.

,,Als we het er in ons land over eens zijn dat mensen met een verstandelijke beperking zo veel mogelijk moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij, dan moet je daar wel de mogelijkheden voor bieden. Als deze mensen een stempas ontvangen, dan zullen ze wel wegwijs gemaakt moeten worden in de politiek", aldus cursusleiders Jaap Pilon en Bert van de Weerd.

,,Een groot deel van de 120.000 mensen met een verstandelijke beperking in Nederland, die een stempas ontvangen en dus mogen stemmen, heeft geen idee wat ze met dat kiesrecht aan moet. Vaak begrijpen ze de politiek niet goed en wordt er niet gestemd.''

Inmiddels zijn de cursisten al in de Tweede Kamer geweest en hebben ze een petitie aan de minister aangeboden om de kieswet aan te passen zodat ze hulp kunnen krijgen in het stemhokje. Pilon: ,,Er zit beweging in de politiek en er zijn toezeggingen gedaan om de wet aan te gaan passen, maar zolang dit niet is gebeurd blijven ze strijden.''