• (Archieffoto ter illustratie).

    ANP Foto

Veenendalers zetten koikarpers in gracht uit

VEENENDAAL Liefhebbers weten het: koikarpers zet je niet zomaar in een gracht uit. Ze zijn duur, afhankelijk van grootte vanaf vijf euro tot meer dan honderd euro. En ze kunnen wel tien jaar oud worden. Toch hebben Veenendalers koikarpers uitgezet, in de Brouwersgracht. Een nieuwe gracht in het kernwinkelgebied.

Goede raad is ook duur. De gemeente heeft over het uitzetten van de koikarpers contact gehad met de RVO, ofwel de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat is een uitvoerende dienst van het ministerie van economische zaken en klimaat en het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. ,,Gebleken is dat de koikarpers passen in de gracht", laat een gemeentelijk woordvoerder weten. 

Al eerder lieten omwonenden goudvissen en goudwindes in de Brouwersgracht vrij. Om wat meer leven in de gracht te krijgen. Daarna zijn er afspraken gemaakt tussen gemeente en omwonenden over het soort vis dat in de gracht mag, de verzorging en de visstand. De goudvissen moesten vanwege verstoring van het ecosysteem uit de gracht worden gevist. De gemeente laat weten initiatieven vanuit de samenleving te waarderen, maar wil als beheerder van de Brouwersgracht wel graag bij die initiatieven betrokken worden. ,,De aanwezigheid van vissen en planten kan invloed hebben op het beheer en onderhoud van de gracht. Door eerder te overleggen, kan worden bekeken of de vis als soort in de gracht past en het voorkomt teleurstelling als de vis, zoals eerder, verwijderd moet worden."