• Ted Walker

'Veenendalers kunnen ons aan de deur verwachten'

VEENENDAAL De teleurstelling was een jaar geleden, op de verkiezingsavond, bij de achterban van GroenLinks zichtbaar. Waar de partij in het hele land groeide werd in Veenendaal tot op twee cijfers achter de komma hetzelfde resultaat geboekt als bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. ,,Dan ga je je als partij en fractie wel afvragen waarom het niet lukt te profiteren van de landelijke trend”, laat fractievoorzitter Kees Oskam weten.

Gerard van Wijk

,,Er zijn in Veenendaal veel partijen die naar de gunst van de progressieve kiezer dingen, maar er moeten nog meer factoren meespelen.” Hoe hebben ze bij GroenLinks de teleurstelling verwerkt en wat is er gedaan in het afgelopen jaar? ,,We hebben met enkele actieve leden en het bestuur gekeken naar de oorzaken. In samenspraak met het provinciale bestuur zijn we gaan kijken naar wat de GroenLinks-afdeling in bijna buurgemeente Zeist heeft gedaan in de afgelopen jaren. Daar is het aantal kiezers tussen 2014 en 2018 bijna verdubbeld”, aldus Oskam.

CONTACT ZOEKEN ,,Aan de hand van hun ervaringen zijn we op dit moment meer contact aan het zoeken met organisaties in Veenendaal die actief zijn op de gebieden die wij belangrijk vinden: groen en sociaal. De resultaten leggen we komend voorjaar aan de leden voor. Ook zijn we nu intensief een huis-aan-huis campagne aan het voeren. De komende tijd kunnen Veenendalers ons aan de deur verwachten. We hebben een groep actieve leden die GroenLinks de komende jaren meer gezicht wil geven. Vele duizenden scholieren gaan in deze tijd de straat op om te protesteren voor het klimaat. Dat geeft aan dat wat wij willen steeds meer mensen aanspreekt. Ook met één zetel in de raad kunnen we het verschil maken, dat is gebleken. Genoeg redenen voor mij om zin te hebben in de toekomst”, klinkt het strijdlustig uit de mond van Oskam.

WIJKEN Wat brengt de huis-aan-huis campagne op? ,,Wat we horen is nogal verschillend en dat lijkt vooral af te hangen van de wijk waar we zijn. We horen vaak dat mensen zich zorgen maken over de verkeersveiligheid, vooral in wijken met veel kinderen. In andere wijken gaat het met name over de toewijzing van huurwoningen of over hangjongeren op onhandige plaatsen. Hoe tevreden mensen zijn over hun buurt hangt helemaal af van de plaats waar je bent. Met name mensen in Veenendaal-Oost lijken daar nooit meer weg te willen, als de verkeersproblemen worden opgelost.”

PARTIJKANTOOR GroenLinks is de enige partij met een heus partijkantoor in Veenendaal. ,,Om daar te komen moet je echter een nogal steile trap op. Dus echt toegankelijk voor iedereen is het niet. In het verleden hebben we spreekuren ingesteld, maar de praktijk leert dat daar niet veel mensen op af komen. Mensen die vragen hebben mailen of bellen liever. Daar gaan we uiteraard zo goed mogelijk mee aan de slag.”