• Hans van Ginkel met trekkubus

    Aart Aalbers

Veenendaler uitvinder van de trekkubus

VEENENDAAL  De geboren en getogen Veenendaler Hans van Ginkel (61) zit regelmatig vol met ideeën. ,,Ik ga dan 's morgens al vroeg naar de bouwmarkt om materialen te kopen en ga dan aan de slag om het bedachte te realiseren." De gehele keukentafel ligt vol met demomodellen die hij zelf heeft verzonnen en gemaakt. Verder komt het niet bij Van Ginkel. ,,Het vermarkten van mijn uitvindingen dat zit niet in mij." zo vertelt hij in zijn woning in de Stationswijk in Veenendaal.

Aart Aalbers

Vanaf de lagere school bezocht onze uitvinder de school voor Individueel Technisch Onderwijs  en ging daarna aan de slag als loodgieter. ,,Ik kijk altijd graag naar bouwprogramma's op televisie." Door lichaamsproblemen kwam hij bij de sociale werkvoorziening terecht en werkt daar alweer vele jaren in de klein metaal en dat met erg veel plezier.

BESTE IDEE Tien jaar geleden gaf hij zich samen met 6500 anderen op voor het televisieprogramma 'Het beste idee van Nederland'. Hij eindigde met zijn drijvende dobbelsteen bij de laatste veertig. Een video van de 'dobbersteen' is op YouTube te vinden. Ook maakte hij een zogenaamde schudkubus waarbij de blokjes in een dichte doorzichtige kubus steeds schuiven en je modellen kunt maken.

TREKKUBUS Toen de draaikubus op de markt kwam had Van Ginkel moeite met het oplossen en had het idee dat hij daar niet de enige in was. Na enig denkwerk bedacht onze Veense Willy Wortel een gemakkelijker model waar je ook meer mee kunt. Hij maakte de 'trekkubus'. Sinds kort staat hiervan op YouTube een demonstratie video. Deze trekkubus bestaat uit vier elastiekjes met aan elk elastiekje twee blokjes. Je kunt de kubus zelf in elkaar zetten en daarna ga je draaien tot elke zijde eenzelfde kleur heeft. Van Ginkel: ,,Deze is tenminste op te lossen. Kleine kinderen die het zelf voor elkaar kregen waren apetrots."

Als iemand interesse heeft om zijn uitvindingen op de markt te zetten dan kan men bellen 06 27510297.