• Brent & Esra Bikers
  • Brent & Esra Bikers

Veenendaalse mountainbikers doen mee in strijd tegen Duchenne

VEENENDAAL Twee Veenendaalse mountainbikers, Job van Schoonhoven en Wolter Buijs, fietsen in september een loodzware tocht. Ze zamelen daarmee geld in voor onderzoek naar medicijnen om de ziekte van Duchenne te bestrijden en naar nieuwe hulpmiddelen om het leven van de patiënten met deze progressieve spierziekte dragelijker te maken.

De initiatiefnemers voelen zich extra betrokken bij de situatie van twee plaatsgenoten, Esra (20) en Brent (23), die met de ziekte van Duchenne leven. Om ook dit jaar weer veel geld bij elkaar te krijgen, organiseerden de mountainbikers de 'pannenkoekenactie' die maandag 8 juli bij pannenkoekenhuis Hugo's plaatsvond.

NAAM GEMAAKT Als team Brent & Esra Bikers hebben Van Schoonhoven en Buijs, mede door het grote aantal jaar dat ze inmiddels deelnemen, naam gemaakt onder de driehonderd bikers van de 700 km lange Duchenne Heroestocht. Deze tocht gaat dit jaar door vijf landen van Frankrijk naar Nederland en brengt hen voornamelijk over onverharde paden met steile klimmen.

PLOETEREN ,,Een slijtageslag, maar de sportieve uitdaging en het goede doel motiveren iedere keer weer," vertelt Van Schoonhoven enthousiast. ,,Juist doordat je Brent en Esra kent - ze reizen al jaren mee en staan dan regelmatig langs de route en zijn uiteraard ook aanwezig bij start en finish - wordt het allemaal heel concreet en tastbaar. Dan is die zeven keer honderd kilometer door het zand ploeteren ineens goed te doen."

ENORME TOELOOP Een bedrag van maar liefst 1.700 euro kon Hugo's overmaken om onderzoek naar de levensbedreigende spierziekte te financieren. Dat er zoveel mensen zouden komen, hadden de initiatiefnemers nooit verwacht. Buijs:  ,,Niet normaal, bijna 180 mensen, terwijl ik ongeveer 100 man had doorgeven." Dat sommigen door de enorme toeloop iets langer op de pannenkoek moesten wachten, was voor niemand een probleem.

VOLGEND JAAR De eigenaar van het pannenkoekenrestaurant heeft Van Schoonhoven en Buijs daarnaast beloofd om volgend jaar opnieuw beschikbaar te zijn voor dit goede doel.

SPONSORING Het is nog mogelijk om het team financieel te steunen via duchenneheroes.nl. Zoek hierbij op team Brent en Esra Bikers. ,,Ook shirtsponsoring behoort tot de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie." voegt Van Schoonhoven nog snel toe.

IDEEËN Daarnaast roepen de initiatiefnemers mensen op om ideeën voor nieuwe acties door te geven via Job van Schoonhoven: 06-11921412 en job@gjvanschoonhoven.nl, of Wolter Buijs: 06-30456666 en wbuijs@makayo.nl.