• De molenaars bevestigen de zeilen aan de wieken van de Nieuwe Molen.

    Aart Aalbers
  • Nationale Molendag 2019 bij de Nieuwe Molen in Veenendaal.

    Aart Aalbers
  • Nationale Molendag 2019 bij de Nieuwe Molen in Veenendaal.

    Aart Aalbers

Veenendaalse molens trekken veel bekijks

VEENENDAAL Aan belangstellenden was tijdens de Nationale Molendagen geen gebrek. Landelijk trok het evenement dit weekend zo'n 130.000 bezoekers. Bij de Nieuwe Molen aan de Mulderslaan in Veenendaal werden zaterdag ook liefst 150 gasten geteld. Hoewel de molenwieken wel rond gingen was het maalgedeelte uit veiligheidsoverwegingen losgeschakeld. De aandacht lag nu bij de rondleidingen.

Aart Aalbers

Op de plaats waar de Nieuwe Molen in 1911 is gebouwd, stond al eeuwenlang een molen. Al in 1593 was er een aanvraag voor de bouw van een molen op die plaats. Het duurde nog dertig jaar voordat Hendrick van Eck tot Harselo op 16 mei 1623 vergunning krijgt van de Staten van Gelderland voor de bouw van een windkoornmolen aan de Veltgens Graeff in Gelders Veenendaal. Volgens de molenaars is de kap van de molen afkomstig van een in 1828 in Noord Holland gebouwde molen. Anno 2019 is de Nieuwe Molen van Stichting de Utrechtse Molens welke weer een onderdeel is van het Utrechts Landschap.

Tientallen molenaars gingen de huidige molenaars Rob Ruitenbeek en Johan de Reu voor. De beide 51-jarige vrijwillige molenaars hebben het prima naar hun zin op de Nieuwe Molen. Ze hebben beiden elders een vaste baan. Vandaar dat de molen alleen op zaterdagen draait voor de eigen onderin de molen gevestigde molenwinkel en ook rogge voor bakker Ten Veen. Ze worden hierbij geassisteerd door een drietal molenaars in opleiding. Een hiervan is de 18-jarige Dennis, student meubelmaker, die in de afrondingsfase zit om officieel molenaar te worden. ,,Voor mij is het een passie. Toen ik vier was kwam ik hier met mijn ouders en op mijn veertiende ben ik de molenaars gaan helpen."

De Reu startte door tijdens NL-Doet een proefles molenaar te volgen. ,,Ik moest in de wieken klimmen en het doek erop doen en was de enige van de vijf die doorging." Ruitenbeek bezocht met zijn kleine kinderen op een keer een molen. ,,Ik vroeg toen hoe je molenaar kon worden. Kort erop startte ik zelf de opleiding." Beide molenaars doen de oproep om ook de tweejarige opleiding te volgen. ,,Veelal door leeftijd stoppen jaarlijks zo'n negentig van de ongeveer 1500 molenaars."

WINDRECHT Na vele steile houten trapjes te hebben beklommen en de enorme draaiende assen te hebben gezien, genoten de bezoekers ook van het schitterende uitzicht over Veenendaal. Om de gasten ook de wieken van dichtbij te laten zien zetten de molenaars deze even stil. De Reu:,,We komen met deze wind vandaag evenwel wel aan de 3000 omwentelingen. In het verleden speelde voor de molenaar sterk het windrecht. Hoge bomen en gebouwen mochten niet binnen 300 meter vanaf de molen staan." Ruitenbeek: ,,Het wordt tijd dat de gemeente de bomen rond onze molen gaat snoeien." De Reu:,,Ik heb niets tegen groen maar de bomen rond de Nieuwe Molen worden gewoonweg te hoog. Gelukkig hoeven we er niet van te leven."

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september zijn de beide Veense molens weer geopend. De Reu: ,,Wil je tussendoor even aanwippen, kom gerust langs."