• Marja van Waveren

Veenendaalse kinderen vinden granaat uit oorlog

VEENENDAAL De Veenendaalse kinderen Lennon (7) en Sterre (9) van Manen hebben woensdagmiddag een granaat gevonden op de Ginkelse Heide bij Ede. Het projectiel is donderdagochtend op Kwintelooijen tot ontploffing gebracht.

Broer en zus maakten woensdag met oma Marja van Waveren een wandeling over de heide toen ze een voorwerp vonden dat op een oude granaat leek. Het was een zware granaat van ruim dertig centimeter lang en tien centimeter dik. Het projectiel ging mee naar huis en op internet werd gezocht wat het zou kunnen zijn. Toen bleek dat het voorwerp dat ze gevonden hadden wel erg veel leek op foto's van granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Op de website van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) stond het advies om de politie te bellen en dus deed oma dat.

ERG GEVAARLIJK Die liet een explosievenverkenner langskomen om in te schatten of het daadwerkelijk om een explosief ging en wat hiermee moest gebeuren. Het bleek daadwerkelijk om een oude, verroeste pantsergranaat te gaan. Hoewel het ding al enkele tientallen jaren 'vergeten' op de heide lag weg te roesten, was het explosief niet minder gevaarlijk. ,,Sterker nog: oudere explosieven worden instabieler en zijn dus juíst erg gevaarlijk'', aldus de politie die als tip meegaf: ,,Wie een mogelijk explosief vindt, doet er dus verstandig aan om deze niet te beroeren en direct de politie te bellen!''

De granaat is donderdagochtend veilig tot ontploffing gebracht door de EODD. Lennon en Sterre mochten hierbij aanwezig zijn en zelfs de ontstekingsknop bedienen. Hoewel veilig ingegraven, gaf dit toch nog een flinke klap.

SCHEDEL Dat juist deze kinderen nu een granaat vinden is opmerkelijk, bijna drie jaar geleden vond een van hen ook al een menselijke schedel, aan de Groeneveldselaan in Veenendaal. ,,Dat krijg je als je kinderen geen PlayStation hebben, maar liever buiten spelen", aldus hun vader André van Manen.