• Gemeente Veenendaal

Veenendaal wordt grootste stad met SGP-burgemeester

VEENENDAAL Met de aanbeveling voor Gert-Jan Kats (SGP) als nieuwe burgemeester heeft de raad een verrassende keuze gemaakt. Er waren zestien kandidaten voor het ambt, waarvan dertien mannen en drie vrouwen, van uiteenlopende politieke kleur. Als Kats straks burgemeester van Veenendaal is, is Veenendaal veruit de grootste plaats van Nederland met een burgemeester van de SGP.

Gerard van Wijk

Op dit moment zijn er elf SGP-burgemeesters actief, onder wie Gert-Jan Kats in Zuidplas. Allemaal zijn ze burgervader van een aanzienlijk kleinere gemeente dan Veenendaal (ruim 65.000 inwoners). De andere gemeenten met een SGP-burgemeester zijn Barendrecht (Jan van Belzen, ruim 48.000 inwoners), Cromstrijen (Jan Luteijn, bijna 13.000 inwoners), Elburg (Jan Nathan Rozendaal, ruim 23.000 inwoners), Korendijk (Servaas Stoop, ruim 11.000 inwoners), Maasdriel (Henny van Kooten, ruim 24.000 inwoners), Nunspeet (Breunis van de Weerd, ruim 27.000 inwoners), Oudewater (Pieter Verhoeve, ruim 10.000 inwoners), Putten (Henk Lambooij, ruim 24.000 inwoners), Waddinxveen (Evert Jan Nieuwenhuis, ruim 27.000 inwoners) en Woudrichem (Arie Noordergraaf, ruim 14.000 inwoners).

VERBINDER Voor een meerderheid in de raad is de politieke kleur van de burgemeester minder relevant dan zijn bestuurlijke kwaliteiten. Er zijn er ook die daar een andere mening over hebben. Fractievoorzitters in de gemeente Zuidplas, waar Kats sinds 2010 burgemeester is, noemen hem een verbinder. ,,Die kwaliteit zal hij in Veenendaal nodig hebben, met tien fracties in de raad." Ondernemend en vernieuwend, dat zijn volgens de raad de kwaliteiten van Veenendaal ,,en dezelfde eigenschappen zoeken we in de burgemeester die met ons vooruit wil gaan."

VOORDRACHT De gemeenteraad heeft dinsdagavond Gert-Jan Kats bij de minister van Binnenlandse Zaken aanbevolen. De raad had er dinsdagavond anderhalf uur in beslotenheid voor nodig om tot een aanbeveling te komen. De minister zal de aanbeveling overnemen, zo is de verwachting. Kats volgt waarnemer Piet Zoon op, die op zijn beurt de vorig jaar september naar Dordrecht vertrokken Wouter Kolff opvolgde. Hij wordt sinds 1815 de 21e burgemeester van Veenendaal, onder wie drie waarnemers.

Kats, 47 jaar en vader van vier kinderen, werd in Hilversum geboren. Hij begon zijn carrière in de financiële wereld, bij ING. In zijn toenmalige woonplaats Zeist begon zijn politieke avontuur. Hij werd bestuurslid van de kiesvereniging van zijn partij, werd later lid van de steunfractie van de gecombineerde lijst ChristenUnie/SGP en was vanaf 1998 raadslid.

WOUDENBERG Kats solliciteerde eerder naar een burgemeesterspost. In 2003 belandde hij als tweede op de aanbeveling in Woudenberg. Eén jaar later lukte het toch, in de gemeente Liesveld was hij enkele jaren de jongste burgemeester van Nederland. In 2010 werd hij benoemd tot burgemeester van Zuidplas, een fusiegemeente van Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle, met nu ruim 42.000 inwoners. Zeven partijen verdelen daar 27 zetels. Twee jaar geleden ontstond in Zuidplas een onverkwikkelijke bestuurlijke affaire toen wethouder Joke Vroegop (VVD) moest aftreden. Zij had geheime informatie gedeeld met een bouwprojectmanager over de nieuwbouw van het gemeentehuis.