• Lex van Lieshout

Veenendaal ondertekent Klimaatverklaring

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal is mede ondertekenaar van de Klimaatverklaring. Gemeenten, provincies en waterschappen hebben met deze verklaring een gezamenlijke vuist gemaakt voor daadkrachtige klimaatacties van lokaal tot mondiaal. Een aantal Nederlandse wethouders is naar de Klimaattop in Parijs en neemt dit statement van de Nederlandse bestuurders mee.

De doelstellingen in de Klimaatverklaring sluiten ruim aan bij de doelstellingen van de gemeente. Wethouder Nermina Kundic: ,,Wij ondersteunen de Klimaatverklaring dan ook van harte. Onze gemeentelijke organisatie werkt al klimaatneutraal. Daarmee lopen we voorop. Onze ambitie is om in 2035 als gehele gemeente (dus ook bedrijven, woningen, organisaties) energieneutraal te zijn. We wekken dan evenveel energie op als we in de hele gemeente verbruiken."

De gemeente heeft ook veel geïnvesteerd in het terugdringen van het energieverbruik van een aantal panden die niet behoren tot de gemeentelijke organisatie. Zoals warmte en koude-opslag uit drinkwater in het zwembad, een energieneutraal multifunctioneel gebouw Panorama en een grote hoeveelheid zonnepanelen op het Ontmoetingshuis. Ook het gemeentehuis zelf heeft zonnepanelen en warmte-oude-opslag in de bodem, zuinige LED verlichting in het gemeentehuis en in de parkeergarages.