Veenendaal neemt eerste openbare laadpaal in gebruik

VEENENDAAL Wethouder Nermina Kundic neemt donderdag om 10.00 uur de eerste openbare laadpaal voor elektrische auto's in Veenendaal in gebruik. Dit doet zij samen met de aanvrager, de heer Diepeveen, en zijn twee jaar oude kleinkind.

De laadpaal maakt deel uit van een netwerk dat uit moet groeien tot minstens 1500 openbare oplaadpunten in de Gelderse regio's. Veenendaal is hierbij betrokken vanuit de regio FoodValley. Het gaat om het opladen van elektrische auto's van particulieren of bedrijven die geen mogelijkheid hebben een oplaadpaal op eigen terrein te plaatsen.

In Nederland rijden inmiddels circa 50.000 hybride en volledig elektrische auto's. Gemeente Veenendaal wil met het plaatsen van laadpalen het elektrisch vervoer stimuleren. Wethouder Nermina Kundic: ,,Minder luchtvervuiling, minder geluid en minder CO2 zijn de kenmerken van een elektrische auto. Bij de laadpalen wordt getankt met groene stroom."

Mensen die een elektrisch voertuig hebben met een minimaal elektrisch bereik van 45 km, geen oprit/parkeergelegenheid hebben op eigen terrein en in Veenendaal wonen of er minimaal 18 uur per week werken, kunnen de komende twee jaar een openbare laadpaal aanvragen. Onderhoud en exploitatie van de laadpalen is voor tien jaar gegarandeerd. Het aanvragen van een openbare laadpaal kan door het invullen van een formulier via de gemeentewebsite www.veenendaal.nl/laadpaal-aanvragen. Het bedrijf Cofely Nederland behandelt samen met de gemeente de aanvraag en zorgt voor plaatsing, beheer en exploitatie van deze laadpalen.