Veenendaal int jaarlijks 11 miljoen aan OZB

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal int jaarlijks circa 11 miljoen euro aan onroerend zaakbelastingen (OZB). Het betreft ruim 5,7 miljoen euro aan OZB voor woningen en bijna 5,3 miljoen euro aan niet-woningen. Ten opzichte van 2014 is dat een stijging van twee procent. Rhenen krijgt aan OZB totaal 3,9 miljoen euro in kas en Renswoude 771.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van het COELO, dat de economische en financiële aspecten van decentrale overheden onderzoekt.

Wat de hondenbelasting betreft lopen Veenendaal en Rhenen niet ver uiteen. In Veenendaal moet voor één hond 83,50 euro worden overgemaakt aan de gemeente en in Rhenen 86 euro. Renswoude heft geen hondenbelasting. Ook wat bijvoorbeeld de kosten van een paspoort betreft ontlopen de gemeenten elkaar niet veel (omstreeks 67 euro) en dat geldt ook wanneer een ID-kaart wordt aangevraagd. Verschil is er weer wel bij het aanvragen van een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. In Veenendaal kost dat 14,80 euro, in Rhenen 13 euro en in Renswoude 7,20 euro.

Als het gaat om het totaal van de woonlasten is Veenendaal aanmerkelijk goedkoper (550 euro voor een meerpersoons huishouden) dan Rhenen (739 euro) en Renswoude (701 euro).