• Arjenne Niessink

'Veenendaal On Ice was nieuw en uitdagend'

VEENENDAAL ,,Het was nieuw, het was uitdagend, maar Veenendaal On Ice heeft alle verwachtingen overtroffen.'' Dat is de conclusie die Ate Brouwer wel durft te trekken. Zo'n vijfduizend mensen hebben de afgelopen weken op het ijs gestaan en doordat de eerste editie zo'n succes was, wordt er al gesproken over een vervolg. ,,Dat durf ik wel te zeggen, ja."

Jeroen van der Veer

Samen met Annelies van Rooijen en Peter Baten zit Ate Brouwer in het bestuur van stichting Veenendaal On Ice. De voorbereidingen begonnen al in begin 2017. Midden in het centrum moest een schaatsbaan komen en op het Stadsstrand werd de geschikte locatie gevonden. Het begon met helemaal niets en inmiddels kan het drietal met een hele grote lach terugkijken.

NACHTELIJKE UREN Kinderen die nog nooit op ijs hadden gestaan, kregen hun eerste schaatservaring en ouderen die vroeger op noren op open wateren schaatsten, konden opnieuw de ijzers onderbinden. ,,Dit overtrof mijn stoutste dromen", aldus Brouwer, die werkzaam is voor Sportservice Veenendaal. ,,Enorm veel vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat dit een succes is geworden."

Zo werden er met diverse partijen verbindingen gelegd en daardoor verliep alles probleemloos. Geen enkele wanklank was er te horen, al moest het bestuur wel enkele keren midden in de nacht zijn bed uit. ,,In het eerste weekend hadden we nog geen kachels. Het sneeuwt nooit in Nederland en opeens deed het dit wel. Er kwam sneeuw op het dak en dat moest eraf. Dat gebeurde onder meer door kachels en dus konden we midden in de nacht die dingen bijvullen. Ach, dat doe je dan met veel plezier."

SCHOOLSCHAATSEN Plezier maken deden ook alle mensen op de baan en juist daarvan genoot de organisatie. ,,Er wordt vaak gezegd dat Veenendalers de kat uit de boom kijken. Dat hebben wij als organisatie niet gedaan en ook Veenendaal deze keer niet. Iedereen was enthousiast en omarmde de ijsbaan vanaf het eerste moment. Twaalfhonderd scholieren deden mee aan schoolschaatsen en we hebben zelfs 'nee' moeten verkopen aan enkele scholen. Daar baal je van, maar ergens is het een goed teken."

Was er dan helemaal geen negatief geluid te horen? Ate Brouwer moet er lang over nadenken, maar komt toch op een klein kritiekpuntje. ,,Omwonenden hadden soms last van het harde geluid bij een paar feestjes. Wij zijn met hun in gesprek gegaan en nemen dat mee voor volgend jaar."

GROTER DENKEN Daar verklapt de Sportservice Veenendaal-werknemer direct de toekomstplannen. Ondanks dat het Stadsstrand volgend jaar een metamorfose krijgt, verwacht hij dat de ijsbaan daar volgend jaar weer staat. ,,We hebben laten zien dat in Veenendaal veel mogelijk is als je krachten bundelt. Daarom denk ik al aan een tweede editie en ik begin liever vandaag dan morgen. Het geeft veel energie om zoveel mensen te zien genieten van de schaatsbaan."

Ook niet onbelangrijk is het gegeven dat de organisatie verwacht onder de streep geld over te houden. Dit blijft voor de stichting Veenendaal on Ice, maar het zorgt er wel voor dat men verder kijkt. Want wie kan zorgen voor drie weken schaatsplezier, is in staat om nog groter te kunnen denken. ,,Een City Swim bijvoorbeeld", zegt Brouwer met een lach, maar ook zeker met een serieuze ondertoon. ,,We moeten ophouden met klein denken. We kunnen met z'n allen een hoop. Een Challange Run door de stad met grote obstakels lijkt mij bijvoorbeeld ook wijs."