• Robin van Lonkhuijsen

Veenendaal hijst de regenboogvlag voor Coming Out Weekend

VEENENDAAL Dinsdag 11 oktober is het Coming-Out Dag. Een dag waarop aandacht besteed aan het uitkomen voor ieders eigen seksuele voorkeur en genderidenteit. De komende editie kan weleens de meest kleurrijke editie tot nu toe gaan worden met een recordaantal regenboogvlaggen in de regio Midden-Nederland. Vanwege het succes van de actie van COC Midden-Nederland, waarin zij gemeenten in Midden-Nederland opriep de regenboogvlag te hijsen, is besloten tot een Regenboogvlaggen Tour.

De brievenacties van COC Midden-Nederland naar alle gemeenten in het werkgebied met het verzoek de regenboogvlag te hijsen op 11 oktober is een succes gebleken. In veel gemeenteraden stond het onderwerp LHBT (lesbisch, homo, bi, transgender) volgens het COC voor het eerst op de agenda. Uiteindelijk gaan dit jaar heel veel gemeenten voor het eerst vlaggen. Het bestuur is daar ontzettend blij mee en daarom willen ze dit met eigen ogen gaan bewonderen. Daarom zal een deel van het bestuur van COC Midden-Nederland de regio in gaan voor de 'Regenboogvlaggen Tour'. Er zullen tien gemeenten worden bezocht die voor het eerst vlaggen dit jaar: Stichtse Vecht (Maarssen), Wijdemeren (Loosdrecht), Gooise Meren (Bussum), Huizen, Blaricum, Baarn, Nijkerk, Veenendaal, Culemborg en IJsselstein.

Ook hoopt het bestuur op een korte ontmoeting met raadsleden en een vertegenwoordiger van het college.

OPEN BRIEF Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT), stuurde COC Midden-Nederland een open brief naar alle leden van de gemeenteraden en college's van burgemeester en wethouders in de regio Midden-Nederland. In de brief riep het COC op om kritisch te kijken naar het gemeentelijke beleid ten aanzien van LHBT (lesbisch, homo, bi, transgender) en met het verzoek de regenboogvlag te hijsen op Coming-Out Dag. Na het versturen van de brief kwamen in veel gemeenten colleges van B&W en raadsleden in actie. Inmiddels hebben 26 gemeenten aangegeven de regenboogvlag te zullen hijsen: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Culemborg, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Nijkerk, Laren, Weesp en Wijdemeren.