Veenendaal herdenkt haar slachtoffers

VEENENDAAL Veenendaal heeft donderdag uitgebreid de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. 's Morgens liepen de eerste bezoekers al langs de graven van de Tweede Wereldoorlogslachtoffers op begraafplaats de Munnikenhof. Een viertal bezoekers was helemaal uit Zeeland gekomen om een bloemstuk op het graf van hun voorgeslacht te komen leggen en de route langs alle graven te wandelen.

Donderdagmiddag werd tegenover het kasteel op Landgoed Prattenburg een gedenksteen onthuld als eerbetoon aan alle vermoorde verzetsstrijders waarvan de nabestaande niet weten waar ze begraven liggen. Mevrouw van Asch van Wijck-Von Papen en dominee Nico ter Linden spraken daar de aanwezigen toe. Na zessen vertrokken een lang sliert inwoners vanaf de Van Kreelpoort langs een groot aantal foto's richting het monument. Op deze wijze beleefden ze de oorlog alvorens deze te herdenken. Zo'n 150 personen volgden de organisatoren van JouwVeenendaal.

Bij het monument der Gevallenen is donderdagavond twee minuten stilte gehouden, werden kransen gelegd door nabestaanden, scholieren, brandweer en gemeente en natuurlijk ook door burgemeester Wouter Kolff. Laatstgenoemde sprak de vele honderden bezoekers toe. Hij memoreerde de onlangs overleden Veense verzetstrijdster Hebe Kohlbrugge en verzetstrijder Jaap Spruit. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Harmonie Caecilia en het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor.

Lees hier de volledige toespraak van burgemeester Wouter Kolff. Bekijk ook het fotoalbum van de dodenherdenking.