• Govert Govers

Veenendaal hand in hand met Antwerpen

VEENENDAAL  De gemeente Veenendaal gaat een samenwerking aan met Antwerpen om het Gilbertjaar 2019 tot een succes te maken. Donderdag 30 augustus gaat het college naar België om ,,de samenwerking te bekrachtigen door ondertekening van een gezamenlijke intentieverklaring." Volgens wethouder Engbert Stroobosscher moet de herinnering aan Gilbert van Schoonbeke, die met anderen aan de wieg van Veenendaal zou hebben gestaan, levend worden gehouden.

Gerard van Wijk

Vertegenwoordigers van de Stichting Gilbert van Schoonbeke gaan mee naar Antwerpen. Eerder ging een gezelschap ter kennismaking ook al naar Antwerpen, onder leiding van de toenmalige burgemeester Wouter Kolff. Van Schoonbeke was een Antwerpse ondernemer die het veen liet afgraven dat werd gebruikt voor de bouw van woningen. Twee vrijwilligers zijn in verschillende archieven bezig met speurwerk om te ontdekken welke rol van Schoonbeke precies heeft gehad.

De stichting heeft de gemeente drie ton gevraagd voor de organisatie van activiteiten volgend jaar. In principe is het college daartoe bereid, maar de hoogte van externe financiers dient evenredig hoog te zijn aan de hoogte van de gemeentelijke bijdrage, namelijk drie ton. Volgens het college maken de activiteiten in het Gilbertjaar onderdeel uit van de ,,thematische promotie van Veenendaal en biedt het een uitgelezen kapstok voor het etaleren en het DNA van Veenendaal en voor samenwerking met de stad Antwerpen."