• Joëlle Kelderman

Veenendaal doet mee met Warmetruiendag

VEENENDAAL Gemeente Veenendaal stimuleert inwoners en ondernemers bij het nemen van duurzame maatregelen. ,,Deze maatregelen hoeven niet altijd groot te zijn: een warme trui aantrekken en de verwarming lager zetten is ook energiebesparing." Daarom doet ook Veenendaal op vrijdag 2 februari mee aan de landelijke Warmetruiendag.

De groenste energie is de energie die niet wordt gebruikt. Door een warme trui aan te trekken en de verwarming lager te zetten kan comfortabel 6% energie en CO2 per graad worden bespaard. Dit is een gemakkelijke manier om energieverspilling tegen te gaan. Zo komt het doel van de Gemeente Veenendaal, om in 2035 energieneutraal te zijn, weer een stukje dichterbij.

Om inwoners, leerlingen en ondernemers te enthousiasmeren, organiseert de gemeente op vrijdag (en zaterdag) verschillende acties. Zo is er op vrijdag 2 februari en zaterdag 3 februari een breicafé in de Cultuurfabriek. Veenendaal met haar wolindustrie is natuurlijk bij uitstek een ideaal uitgangspunt om te beginnen met het breien van een warme trui of sjaal. Het breicafé is voor iedereen open op vrijdag 2 februari van 13.30 tot 17.00 uur en zaterdag 3 februari van 10.00 tot 13.00 uur. Beginners en gevorderden kunnen tips en trucs uitwisselen. Daarnaast staat voor de Cultuurfabriek de duurzaamheidscaravan van de gemeente, waar bezoekers alle informatie kunnen vinden rondom duurzame maatregelen voor hun woning. Daarnaast kunnen zij, in de caravan, in gesprek met een onafhankelijke energie-adviseur.

Tevens worden ondernemers en leerlingen van het basisonderwijs met acties gestimuleerd op 2 februari in een dikke trui naar het werk of school te komen.

Wie een leuke selfie of foto maakt in een warme trui, met een breiwerk of voor of in de caravan, kan deze delen op Gemeente Veenendaal Facebook en/of Twitter met #NieuweEnergieVeenendaal. Hiermee is een Twinkelingbon en mooie Fairtrade prijzenpakketten te winnen.

Wethouder Nermina Kundic: ,,Bewustwording van ons energieverbruik is een eerste stap op weg naar een energieneutraal Veenendaal. Moet ik die energie wel verbruiken of kan ik een warme trui aantrekken en daardoor de verwarming lager zetten? En wat levert dat op? Graag laten wij met verschillende acties zien dat energieverbruik soms ook anders kan. Of het nu advies is via onze wijkaanpakken met onze duurzaamheidscaravan of meedoen met de Warmetruiendag, wij helpen en stimuleren onze inwoners en ondernemers graag in het maken van duurzame keuzes."