• Aart Aalbers

Veel Veenendalers willen hele Stadsstrand behouden

VEENENDAAL Het succes van de handtekeningenactie ´Red ons Stadsstrand´ van de SP toont dat veel Veenendalers deze plek in het centrum in zijn geheel willen behouden. Zondagmorgen waren er 3094 handtekeningen gezet.

In de drie weken dat SP´ers handtekeningen verzamelen staan er 1453 op papier en zijn er 1641 online gezet. ,,Voorlopig gaan we nog even door met de actie, in ieder geval ook nog tijdens het Roodstock strandfestival dat zaterdag 24 juni op het Stadsstrand plaatsvindt", laat fractievoorzitter Jan Breur weten. ,,We denken nog na over een mooi aanbiedingsmoment. De handtekeningen zullen aan de gemeenteraad of het college, of beide, worden aangeboden. Maar op dit moment concentreren we ons nog eerst op het inzamelen."

Recent werd in de raad een motie van D66, SP, Denk en Pro Veenendaal verworpen. In de motie werd het college verzocht het Stadsstrand op ongeveer dezelfde locatie als nu het geval is te behouden en vrijwel de huidige afmetingen (groen en zand) aan te houden. ,,Het Stadsstrand is een unieke plek in Veenendaal, waar ontmoetingen plaatsvinden tussen mensen met zeer diverse achtergronden." Het college heeft in deze omgeving bouwplannen en zoals het er nu naar uit ziet zou het Stadsstrand tot ongeveer de helft gereduceerd worden. Volgens het college kost het vanwege de dure grond op deze plek een paar miljoen euro om het gehele Stadsstrand te behouden.

Er blijkt steeds meer weerstand om het Stadsstrand zo te verkleinen dat er in feite alleen een soort zandbak overblijft. In de Veenendaalse Krant heeft architect Johan Huibers laten weten dat dit niet nodig is. Hij is één van de initiatiefnemers, met anderen in het Stadslab, van het Stadsstrand. De huidige omvang van het Stadsstrand kan naar zijn idee prima worden ingepast in plannen die ook bebouwing in deze omgeving mogelijk maken.