• Astrid Meyer

Veel supermarkten op zondag open

VEENENDAAL Boodschappen doen bij de supermarkt op zondag lijkt al snel te wennen. Een gemak dat dit eindelijk kan, of in ieder geval binnen Veenendaal. De supermarkten in het centrum mochten al een aantal zondagen de deuren openen en vooralsnog blijven de Albert Heijn en Aldi vasthouden aan deze dagen. Boni en Hoogvliet zagen op Oudjaarsdag veel klanten en afgelopen zondag kwam ook een flink aantal mensen langs.

Peter Kuijpers

,,We hadden voornamelijk mandjesklanten, enkele mensen voor de grote boodschappen en zelfs kijkers op Oudjaarsdag. Het was vrij plotseling dat we toch open gingen, maar er waren aardig wat klanten'', vertelt supermarktmanager Patrick Gijsen bij Hoogvliet.

NIEMAND VERPLICHT Bij Boni was open op zondag niet nieuw, maar wel druk. ,,We zijn natuurlijk al een aantal maal open geweest afgelopen jaar, tijdens de koopzondagen voor alle winkels. Ondanks dat we de enige waren die in de Scheepjeshof los waren, verbaasde me het aantal mensen dat voor het rolluik stond te wachten toen we eind december voor de eerste maal als supermarkt open gingen. Veenendalers doen toch graag ook boodschappen op zondag. We hebben voldoende personeel om tevens de zondagmiddag open te gaan en niemand die hier werkt of wil komen werken is verplicht om deze dag te werken.''

 

NIET NORMAAL DRUK Een uitspraak die tevens Wirner van Aanholt van Jumbo Petenbos benadrukt. ,,Gelukkig hadden we al ingespeeld op een zondagsopenstelling en de medewerkers gevraagd wie eventueel dan zou willen werken. Er is dus geen sprake van druk en er waren zelfs voldoende mensen om op 31 december al open te kunnen. Onze eerste koopzondag was niet normaal druk. Een buurvrouw vertelde dat er rond tienen mensen rondreden om te kijken of we al open waren. We hadden momenten dat we bij iedere kassa een rij hadden staan. Naast dat onze Jumbo voor de eerste maal op zondag open was, viel dit tevens op Oudjaarsdag. Dus dit was wellicht extra druk en de de eerste maanden moeten uitwijzen wanneer onze klanten hun boodschappen komen doen.''

Van de kleine supermarkten waren Tanger, Welcome Volop Voordeel! en Onze Winkel op zondag gesloten. ,,Vooralsnog is er niet de intentie op zondag open te gaan. Daar zijn wij ook niet het type supermarkt voor, waar mensen de grote boodschappen doen'', geven ze bij Onze Winkel aan.

VERS BROOD Birlik wilde al langere tijd de zondag open en was Oudjaarsdag al geopend. ,,We zijn erg blij dat we de deuren nu ook op zondag mogen openen. We hebben dit direct de 31ste december gedaan en het was erg druk. Hoewel we normaal merendeel klanten krijgen die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, waren er nu juist veel Hollanders. Voornamelijk door de geur van ons verse brood namen veel klanten hier wat van mee'', aldus Murat Turgut.

AAN TOE De Albert Heijn op De Ellekoot opende afgelopen zondag voor de eerste maal en na enkele tientallen mensen die rond één uur voor de boodschappen kwamen, bleven klanten vervolgens binnenlopen. ,,Een zondag later dan collega's, maar wij wilden alles goed organiseren. Ik denk dat Veenendaal er nu ook wel aan toe was'', aldus filiaalleider Willem-Jan Brans van de Albert Heijn.

Label:

Koopzondag