Veel meer oud papier opgehaald

VEENENDAAL Er is sinds de invoering in 2012 van de kliko voor oud papier in Veenendaal veel meer oud papier opgehaald. Tot dat tijdstip bleef Veenendaal ver achter bij de doelstelling van 75 procent gescheiden papier inzameling. Wethouder Nermina Kundic denkt dat er lokaal een inhaalslag heeft plaatsgevonden.

Gerard van Wijk

De overeenkomsten die de gemeente heeft met zeventien verenigingen, scholen en kerken die de huisinzameling in samenwerking met ACV verzorgen, lopen 1 februari volgend jaar af. ,,Als gevolg van technologische ontwikkelingen (inzet van zijbeladers) en kostenefficiency is professionalisering van de inzameling wenselijk. De inzameling wordt voortgezet door het inzamelbedrijf, papier wordt afgevoerd onder het financieel gunstige AVU-contract. De verenigingen krijgen de mogelijkheid weer papier in te zamelen met verzamelcontainers."

Bij de zijlader hoeft geen personeel meer mee te lopen. Hiermee is tevens de rol van de vrijwilligers van de verenigingen bij de oud papier inzameling overbodig geworden. Maar daar is wat op gevonden omdat de verenigingen de inkomsten van 64.000 euro jaarlijks moeilijk kunnen missen. In een voorliggend scenario gaan de verenigingen aanvullend alternatieve werkzaamheden verrichten die met de afvalinzameling te maken hebben, tegen de huidige vergoeding. Het gaat dan om medewerking aan de inzameling van PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen, drinkpakken) bij hoogbouw.

De verenigingen hebben nu een contract bij Remondis Ede, voorheen Pietje Papier. De gemeente ontvangt de opbrengsten en betaalt de verenigingen. Vorig jaar ging het om 1600 ton papier. Het AVU-contract is gunstiger dan Remondis. De gemeente heeft berekend dat zij in de jaren 2011-2014 een papieropbrengsten bijna een kwart miljoen euro is misgelopen. 

In de nieuwe opzet is de inzameling doordeweeks. ,,Dus geen kliko's en vuilniswagens meer in de wijk op zaterdag. Wat prettig is voor de bewoners die veelal thuis zijn in het weekend. Doordeweeks wordt ook veelal vlotter ingezameld doordat er minder auto's geparkeerd staan."