• Jan Weppelman in 1990 op zijn pontje

    Brand Overeem (coll. gem. archief Veenendaal)

Van weiland tot woonwijk (5)

VEENENDAAL Wat speelde er zich de afgelopen 200 jaar af op de grond waar u misschien wel op woont? We vertellen u iets over een perceel weiland in de Haspel, later Ruisseveen, in Veenendaal. De families Van Deelen, Van Ginkel, Van der Lit, Meertensen, Vink en Weppelman spelen een rol. Dit is de vierde aflevering van een serie verhalen over een weiland dat ontwikkeld wordt tot een woonwijk.

Aart Aalbers

Het had in december 1939 hard gevroren en op de onder water gezette weilanden rond de familie Weppelman organiseerden gemobiliseerde soldaten een schaatswedstrijd.

Op 22 december gebeurde daar aan de Munnikenweg een  vreselijk ongeluk.

OMGESLAGEN Ooggetuige Bertus Breeschoten, zoon van de melkboer aan de Rode Haan, herinnert het zich allemaal nog goed: ,,Ik wilde met Jan van den Bosch gaan schaatsen toen over de Munnikenweg ongeveer 18 militairen aan kwamen marcheren. Jan Weppelman kwam met zijn pontje naar hen toe en de meesten van hen gingen op de pont staan. Jan trok daarna aan de ijzerdraad de pont naar de overzijde. De soldaten waren zichtbaar uitgelaten en begonnen tijdens de overtocht te schommelen met het pontje. Toen het pontje vlakbij de overkant was sloeg deze om. Weppelman zelf kon nog een tak van een boom grijpen en bereikte droogvoets de overzijde. Anderen hingen aan het pontje en weer anderen gleden in het ijskoude water. Snel trok een luitenant die nog op de kant stond, zijn jas en zijn broek uit en ging het water in om een paar soldaten naar de kant te trekken. Dat lukte."

VERDRONKEN  Doordat de Grift bevroren was, zat er aan beide zijde van het pontje een laag ijs. Al snel bleek dat er nog soldaten vermist waren. Men zocht in het water en men vond de soldaten Jan van den Brink (28) uit Otterlo, Adrianus Rietdijk (24) uit Rotterdam en Frederik Jan Jeulink (27) uit Apeldoorn onder het ijs.

MILITAIRE EER Een dochter van de omgekomen Jeulink weet ons te melden dat haar vader nog leefde toen hij onder het ijs vandaan gehaald werd ,,Hij is naar een naastgelegen woning gebracht en werd daar medisch behandeld. Vader is echter aan de gevolgen van het onder het ijs komen overleden en op 27 december met militaire eer op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn begraven."  

VROOM  Mevrouw Weppelman bleef, na de dood van haar man, met haar zoon in het kleine houten huisje achter. In het buurtschap had men met haar te doen. Neeltje was enigszins dom maar leidde wel een rijk vroom leven en daarom werd ze door de omgeving erg gerespecteerd.

In vroeger tijden ging de jeugd van Veenendaal op zondagmiddag naar het bos in Prattenburg. Ook zoon Jan ging in de 40 en 50-er jaren op zondagmiddag met zijn fiets naar Prattenburg. Ook hij was geïnteresseerd in vrouwen en wilde ook wel een meisje en dat liet hij volgens ooggetuigen duidelijk merken. Jan was echter een beetje bijzonder en het gelukte hem niet 'om aan de meid  te komen'. De kwajongens uit de buurt slopen weleens door de weilanden heen richting het huisje aan de Grift. Ze tikten dan op de ramen. Jan kwam dan naar buiten hollen en achtervolgde de jongens door de weilanden heen tot hij hen uit het oog verloor. In 1960 doet moeder Neeltje een aanvraag bij de gemeente om een 'werkplaats' bij hun woning te mogen bouwen. In deze werkplaats zijn ze later gaan wonen.

 

Binnenkort deel 6 van deze serie.