• Ferry Gerritsen

Van kerkgebouw tot grand café

VEENENDAAL Een grand café. Zo typeert commercieel directeur Ferry Gerritsen van de Basiliek desgevraagd de toekomst van een voormalig kerkgebouw tot cultureel, maatschappelijk en commercieel om te toveren gebouw op de drempel van 'oud' en 'nieuw' Veenendaal. De Pniëlkerk heet in het vervolg Downtown. De Basiliek, een evenementengebouw (concerten, lezingen, beurzen) kocht het kerkgebouw ,,en we gaan er iets moois van maken."

Gerard van Wijk

Alle betrokkenen (gemeente en omwonenden) tonen zich enthousiast over de plannen het al tien jaar leegstaande gebouw nieuw leven in te blazen. Een plek van ontmoeting, zegt Gerritsen, om koffie te drinken, te lunchen, te lezen, te vergaderen of je kinderen er te laten spelen.

VERZAMELING Kleine commerciële bedrijven kunnen er een plek krijgen: een kapper, een winkel, een pop-up-store, aangevuld met een 'uniek horecaconcept'. ,,Een prachtige verzameling van mensen en initiatieven, waarbij er speciale aandacht is voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt."

EMOTIONEEL Vorige week leidde Gerritsen nog een groep omwonenden rond in het gebouw, waarin de gemeente voor één miljoen euro investeert. Er komt onder meer een grote glazen pui en een nieuwe vloer in. ,,Zij konden het pand nog éénmaal van binnen bekijken, alvorens de zaak op de schop gaat. Dat was voor sommigen best emotioneel omdat ze vroeger hier kerkten. Sommigen van hen hebben we blij kunnen maken met een kerkbank."

HOOFDSTRAATKERK De Pniëlkerk werd in 1913 gebouwd voor de christelijk gereformeerden. Op 14 januari 1914 werd het in gebruik genomen als Hoofdstraatkerk. Op 6 juli 2008 vond er de laatste dienst plaats, de geloofsgemeenschap nam aan de Ghandistraat een nieuw gebouw in gebruik.

Vele decennia geleden was de Hoofdstraatkerk al onderwerp van veel discussie, al bleef het in die dagen beperkt tot de kerkleden. Ene dominee R. Kok werd geschorst, maar de gemeente bleef hem trouw zodat er een gereformeerde gemeente buiten verband ontstond. Oktober 1956 werd aansluiting bij de christelijk gereformeerde kerken gezocht en sindsdien was er sprake van de Pniëlkerk.

WOONKAMER Downtown gaat ook ruimte bieden aan ,,bestaande Veense organisaties die op het vlak van de sociale dienstverlening al iets betekenen en ondernemen." Het wordt een plek waar taallessen gegeven kunnen worden, dagbesteding voor ouderen en jongerenwerk. Gerritsen typeert het geheel als een ,,prachtige gezamenlijke woonkamer."

Initiatieven kunnen in Downton straks daadwerkelijk tot leven worden gebracht. Bedoeling is dat het nieuwe gebouw voorjaar 2019 in gebruik wordt genomen. Zeven dagen per week open, tijdens winkeltijden en ,,we verzorgen ook een mooi avondprogramma." Gerritsen noemt Downtown net zo eigentijds als sociaal. Het Veense architectenbureau van Guido Bakker verzorgt het nieuwe interieur.