• Trainer Edwin van Norden (links) is voor Jan van der Poel een belangrijke schakel bij het realiseren van zijn droom.

    Jeroen van der Veer

Van Engeland naar Frankrijk zwemmen

VEENENDAAL Niemand stopt de droom van Jan van der Poel, Zelfs darmkanker krijgt hem niet uit het water. Van Engeland naar Frankrijk zwemmen is voor weinig mensen weggelegd. Als de Veenendaler het haalt, is hij straks met 55 jaar de oudste Nederlander die dit bereikt.

Jeroen van der Veer

Al twintig jaar fantaseert Van der Poel van de overtocht. Over een kleine maand is zijn moment daar. Een tocht van zo'n 40 tot 50 kilometer door de zee en dat al zwemmend overbruggen. Zo'n twee jaar geleden ging de knop om en stond sindsdien alles in het teken van het avontuur. Tot hij in het begin van dit jaar werd geconfronteerd met kanker. Zijn wereld stortte in. Er ging een streep door zijn avontuur. ,,Dat had ik wel gedaan, maar van mijn vrouw mocht dit niet. Ik was twee jaar vrijwel iedere dag aan het trainen en mocht van haar niet opgeven en wachten tot na de operatie."


SCHOONVADER Na kleine klachten ging de avonturier toch maar eens naar de huisarts en bij een ziekenhuisbezoek kreeg de Veenendaler te horen dat er darmkanker was geconstateerd. ,,Je wereld staat dan stil", spreekt Van der Poel na een fanatieke zwemtraining in Amersfoort. ,,Toch kon het niet echt tot ons doordringen, omdat mijn schoonvader na een ziektebed in die periode overleed aan kanker. Dit was vooral voor mijn vrouw enorm zwaar."

In diezelfde periode ging de vijftiger zelf onder het mes en kreeg hij op 21 maart het nieuws wat zijn wereld opnieuw deed veranderen. ,,Ze bleken er vroeg bij geweest te zijn en het kanker was uit mijn lichaam verdwenen", denkt Van der Poel met tranen terug aan dat moment. ,,Het eerste wat ik toen vroeg, was of ik weer mocht zwemmen. Er werd gelachen en de knop kon om. Ik moest en zou twee dikke middelvingers naar die tumor opsteken en het doel behalen."


SPECIAAL MOMENT Doordat Van der Poel al maanden aan het trainen was, is hij ruim dertig kilo verloren. Zijn conditie is uitstekend te noemen en deze twee factoren droegen bij aan een spoedig herstel. Hierdoor kon hij al vrij snel na de operatie weer het water in en is zijn missie ongewijzigd; van Engeland naar Frankrijk zwemmen, met naast hem een boot die de Veenendaler begeleidt en controleert. Iets wat slechts 26 Nederlands is gelukt.

,,Ik ga het water niet eerder uit of ik moet Frankrijk hebben bereikt", zegt Van der Poel zelfverzekerd. ,,Voor ons gezin is het een loodzware tijd geweest en dat maakt dit avontuur nog bijzonderder dan dat hij al was. Aan de start staan zal al een enorme overwinning zijn, maar ik moet en zal ook mijn doel halen en niemand kan mij stoppen."

Afgelopen weekend trainde Van der Poel in Engeland en volgend weekend wordt in eigen land het IJsselmeer getrotseerd. ,,Doorsta ik dat, dan komt het goed. Ergens tussen 21 en 25 augustus, het hangt af van het weer, mag ik vervolgens starten."

Het avontuur volgen kan via www.facebook.com/jan2018.