• Jeroen van der Meyde

Vaker 'nee' voor gratis huwelijk

VEENENDAAL De momenten voor gratis trouwen voor de wet worden in Veenendaal vaak gebruikt. ,,Op dit moment zijn alle gratis momenten tot begin maart 2018 volgeboekt. We moeten vaker nee verkopen als aanstaande bruidsparen op korte termijn willen trouwen", zegt woordvoerder Frank Bartelds van de gemeente Veenendaal.

Gerard van Wijk

De gemeente moet de gelegenheid geven om mensen die trouwen of een partnerregistratie willen aangaan, dat gratis aan te bieden. In Veenendaal zijn er twee momenten per week voor een kosteloos huwelijk, dinsdag- en woensdagmorgen om negen uur.

HONDERD KEER In Nederland neemt het aantal gratis huwelijken en partnerregistraties toe. In Veenendaal niet en dat komt omdat er twee gratis momenten per week zijn, op de vroege dinsdag- en woensdagmorgen. Bartelds: ,,Op een incidentele afzegging na zijn op alle kosteloze momenten huwelijken of partnerregistraties voltrokken. Dit komt jaarlijks neer op circa honderd huwelijken of partnerregistraties. Het aantal neemt niet toe omdat we niet meer tijdstippen hebben dan alleen dinsdag- en woensdagmorgen." De gemeente moet wel vaker nee verkopen als aanstaande bruidsparen elkaar op korte termijn het ja-woord willen geven.

In totaal zijn er in Veenendaal vorig jaar 207 huwelijken en partnerregistraties voltrokken. Dit jaar zijn er dat tot medio oktober 156. Het aantal huwelijken neemt niet toe en steeds minder mensen zijn volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), op een vraag van de Volkskrant, bereid veel geld uit te geven voor hun 'mooiste dag'. Liever geven zij een uitbundig feest dezelfde dag of meestal enige dagen later, in het weekend. 

KOSTEN Gemeenten zijn niet enthousiast over de toename van het aantal gratis huwelijken en partnerregistraties. Het kost tijd en geld en daar staan geen inkomsten tegenover. Dat is met 'gewoon' trouwen wel anders. In Veenendaal kost trouwen in het gemeentehuis 416 euro en na vier uur 's middags 624 euro. Op zaterdag kan getrouwd worden tussen elf en drie uur en dat kost eveneens 624 euro. Verder kan er op tal van locaties buiten het gemeentehuis worden getrouwd. Dat kost 587 euro en na vier uur 796 euro. Dat bedrag moet ook op zaterdag worden neergeteld. Keus genoeg, groots uitpakken of een vluggertje, met hoogstens acht genodigden. Vanaf maart kan weer gratis worden geboekt.