• Archief BDUmedia

Vacature burgemeester in Staatscourant

VEENENDAAL De vacature voor de nieuwe burgemeester van Veenendaal staat woensdag deze week in de Staatscourant. Dat maakte de commissaris van de koning in de provincie Utrecht Willibrord van Beek dinsdagmiddag bekend tijdens een extra raadsvergadering, waar de profielschets werd vastgesteld. Kandidaten hebben drie weken de tijd, tot 11 juli, om te solliciteren. Daarna volgt een traject waarbij de vertrouwenscommissie uit de raad en Van Beek zijn betrokken en welke moet leiden tot een voordracht van een tweetal kandidaten.


Tegen het eind van het jaar, begin volgend jaar, kan de nieuwe burgemeester in Veenendaal aan het werk. Van Beek vroeg de raad wat de invloed is geweest van de 601 reacties van inwoners op de profielschets. ,,Die zijn samengesteld verwerkt in de profielschets, dat past bij een veranderende lokale democratie", aldus Tineke Bette. Mag een kandidaat ook een zij-instromer zijn of moet hij of zij elders burgemeester of wethouder zijn (geweest), vroeg Van Beek. ,,Hij of zij hoeft niet per se de hele ladder te hebben afgelopen, maar wij hechten wel aan bestuurlijke ervaring, al kan dat ook buiten het openbaar bestuur zijn opgedaan", aldus Bette.

Veenendaal zoekt een ondernemend type, die zogezegd voor de troepen uit mag lopen, een aanjagende rol vervult. Een zichtbare en betrokken burgervader of burgermoeder, dat zou Veenendaal graag willen. Iemand met gezag en uitstraling, een ambassadeur voor de derde stad van de provincie Utrecht. De vertrouwenscommissie bestaat uit de elf fractievoorzitters. De benoeming van de nieuwe burgemeester wordt een van de laatste benoemingen waarbij Van Beek is betrokken. Hij is 69, wordt begin volgend jaar 70, en wettelijk mag de hoogste bestuurder van de provincie niet ouder zijn dan 69.