• Wessel de Groot

'Ultieme roadtrip in een tiny house'

VEENENDAAL Bij veel mensen is al langer bekend dat de Veenendaalse familie Gerritsen een avontuur niet uit de weg gaat en daarom keek vrijwel niemand verbaasd op toen het gezin van Ferry en Mariska Gerritsen op televisie te bewonderen was. In het SBS-programma Wereldreis op Wielen zijn de Veenendalers een trip aan het maken van Canada naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.

Jeroen van der Veer

Het is niet zomaar een reis die Ferry en Mariska met hun kinderen Boaz, Tirza en Benjamin maken. Zij leven in een tiny house en in dit huisje op wielen maken zij een reis langs diverse werelddelen. Een tour van 20.000 kilometer, vol met uitdagingen, avonturen en strubbelingen. ,,Het is hier fantastisch", zegt Ferry Gerritsen vanuit het buitenland. Vorige week was de eerste aflevering te bekijken en afgelopen maandag de tweede. Het is echt enorm gaaf om mee te maken."

MET HET GEZIN Het vijftal was een jaar terug in Nederland na een reis in Australië en toch koos het gezin ervoor mee te doen aan het nieuwe televisieprogramma. Een bewuste beslissing, duidt Gerritsen. ,,Zo'n reis hadden wij zelf nooit kunnen realiseren. Ja, misschien als we de staatsloterij wonnen, maar anders niet. Dit was dus een unieke kans voor ons gezin." De kinderen hebben het ook erg naar hun zin, vertelt hun vader. Zij zijn 10, 8 en 6 en dus allen leerplichtig. ,,Wij hebben zeventien kilo aan lesmateriaal mee. Elke ochtend geven wij de kinderen les", aldus Gerritsen. ,,En zeg nou zelf; hier leren ze levenslessen die je in Nederland niet zomaar kunt krijgen. Ze maken alles bewust mee en dat maakt het zo mooi. Heerlijk om dit met mijn gezin te kunnen doen."

Elke maandag om 21.30 uur wordt bij SBS6 hun ultieme reality roadtrip uitgezonden op de landelijke televisie en het gezin is inmiddels gewend aan de camera's om hun heen. Aan het huis op wielen echter nog niet, zegt Gerritsen met een glimlach. ,,Het is écht heel klein, zo'n 2,5 meter bij 6 meter. Even je bed opmaken gaat dus niet zo eenvoudig. Het is behelpen, maar wij redden ons wel. Wij hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn."

LEVENSLESSEN Zoals gezegd is de eerste uitzending al op televisie geweest en het gezin ontving al leuke complimenten. Toch gaan de kijkers nog veel meer unieke dingen zien, zegt Gerritsen geheimzinnig. ,,Weet je wat zo gaaf is. Je ontmoet de échte lokale mensen. Die kleine gesprekjes zijn waardevol. Ook voor de kinderen. Zij leren zo enorm veel en het is mooi om te zien hoe zij de reis ervaren."

Wanneer het viertal weer terugkeert in Veenendaal is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de feestdagen niet in Nederland gevierd worden.

,,Dat zullen momentjes zijn dat je Nederland mist, maar verder is het hier top. Hopelijk komt dat ook zo over op de kijker, maar dat verwacht ik wel. We kunnen gelukkig allemaal onszelf zijn."