• Wethouder Nermina Kundic geeft samen met gemeenteraadsleden, de directie DEVO en Heijmans Infra het officiële startschot voor duurzame energie in Veenderij.

Uitbreiding duurzame energievoorziening naar Veenderij

VEENENDAAL Het officiële startschot is gegeven voor de uitbreiding van het duurzame energiesysteem van DEVO in de nieuwbouwwijk Veenderij. Wethouder Nermina Kundic stak samen met gemeenteraadsleden, bouwbedrijf Heijmans en de directie en aandeelhouders van DEVO de schop in de grond om een zojuist in een sleuf geplaatste pijpleiding met grond te bedekken. Met deze handeling is de aanleg van het systeem op de eerste eilanden van dit zuidelijk wijkdeel van Veenendaal-oost officieel een feit, meldt het lokale energiebedrijf maandag in een persbericht.

In plaats van individuele aansluiting per woning op het landelijke gasnet is gekozen voor een collectief lokaal warmte- en koudenet met warmte/koude opslag (WKO). De woningen op de eerste wooneilanden in Veenderij krijgen een aansluiting voor warmtapwater en aansluitingen voor een ruimteverwarmings- en koelingssysteem. In de winter wordt kou (van de buitentemperatuur) via water in twee ondergrondse bronnen opgeslagen. Dit zorgt 's zomers voor verkoeling in de huizen in de wijk. In de zomer opgewarmd water wordt dan weer in de andere twee bronnen bewaard, om in de winter als verwarming te benutten.

Het energiesysteem heeft ten opzichte van traditionele voorzieningen een CO2-reductie van 60 procent. René Prop, directeur van Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO): "Het warmte-koude systeem in Veenendaal-Oost past in de landelijke tendens om energieopwekking en distributie steeds meer op wijkniveau te gaan regelen. Dichterbij de eindgebruikers en collectief. Zo was het vroeger met de gemeentelijke Energiebedrijven en eigenlijk gaan we nu weer terug naar die situatie".

Momenteel zijn op het systeem van DEVO zo'n 800 woningen en appartementen aangesloten. Door uitbreiding richting Veenderij zal het aantal aansluitingen tot 2020 volgens het energiebedrijf bijna verdubbelen.

De werkzaamheden aan het eerste eiland van Veenderij zijn onlangs van start gegaan en zijn naar verwachting in augustus gereed. Daarna volgen de andere eilanden. Heijmans Infra is verantwoordelijk voor de realisatie en het onderhoud van de nieuwe uitbreiding.