• Frank van Beek

Twintig procent van de Veenendalers ingeschreven als orgaandonor

VEENENDAAL Bijna een kwart van de Veenendalers geeft toestemming voor orgaandonatie. Ook in Rhenen zijn twintig procent van de inwoners ingeschreven. Vijftien procent van de Veenendalers geeft geen toestemming voor donatie. in Rhenen is dat zestien procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat zich heeft laten registreren in het donorregister is in 2018 gestegen tot ruim 6,3 miljoen, 42 procent van de bevolking. In 2014 stonden bijna 5,8 miljoen personen (40 procent) in het donorregister. Het aantal personen dat expliciet geen toestemming tot orgaandonatie geeft, is toegenomen tot 1,9 miljoen. 

In de zomer van 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het donorregister wordt opgenomen met de vermelding 'geen bezwaar' tegen orgaandonatie wanneer zij geen andere keuze vastleggen. In 2018 zijn bijna 8,7 miljoen personen van 12 jaar of ouder (58 procent) niet geregistreerd in het donorregister.