Twijfelend hogedrukgebied

VEENENDAAL We kunnen terugkijken op een mooi winters weekend. Het begon donderdagavond met fikse sneeuwval. In de nacht vormde zich overal in de regio een mooi sneeuwdek. Overdag volgde lichte dooi, maar vooral op zaterdag ook nog een paar nieuwe sneeuwbuien.

De straten waren op plekken waar werd gestrooid de hele periode goed begaanbaar, maar op wegen waar geen zout werd gestrooid was het vaak verraderlijk glad. Te meer daar het in de nacht steeds heeft gevroren. Met die vorst groeide de spanning onder schaatsminnend Nederland. Er was dagenlang in de media te horen dat we deze week op steeds meer plekken schaatsijs zouden kunnen krijgen.

De kou zou zich deze week moeten versterken onder de regie van een goed gepositioneerd hogedrukgebied. De kern had op de Noordzee of zelfs boven het zuiden van Scandinavië moeten liggen, volgens de eerdere berekeningen. In welk geval een oostenwind ruim baan had en menig ijsbaan deze week geopend zou kunnen worden.

Het hogedrukgebied is er netjes gekomen maar de kern ligt net een paar honderd kilometer verder naar het zuiden. Deze week ligt het druksysteem recht boven ons hoofd. Van verse aanvoer van koude vrieslucht vanaf het rijkelijk besneeuwde Europese continent is geen sprake meer. Zeker het noorden van het land maakt vanaf woensdag kans op een zwakke westenwind.

Daarmee gaat de deur open voor vochtige en minder koude lucht. Zeker daar krijgt het weer een grijs en nevelig karakter met in de nacht amper vorst. Voor onze regio is een westenwind minder waarschijnlijk. Tijdens het schrijven van dit stukje, maandagochtend, leek er tot en met donderdagochtend nog ruimte te zijn voor aanhoudende vorst.

Daarna wordt het een dubbeltje op zijn kant, maar de vorst blijft dichtbij en met een beetje geluk blijft het toch tot in het weekend door vriezen. Misschien dat de ijsmeesters deze week toch groen licht kunnen geven...