• Martijn Beekman

Twee partijen meer bij raadsverkiezingen

VEENENDAAL Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, op woensdag 21 maart, doen er twee partijen meer mee dan bij de vorige verkiezingen, in maart 2014. Er kon vier jaar geleden gestemd worden op één van de tien deelnemende partijen. Nu worden er dat twaalf. Die hebben zich tussen kerst en oud/nieuw laten registreren bij het Veenendaalse hoofdstembureau. Behalve de in de huidige raad vertegenwoordigde partijen zijn er de nieuwkomers Denk en de jongerenpartij JouwVeenendaal.

In de raad zijn sinds enige tijd trouwens elf in plaats van tien partijen, omdat Gökhan Coban zich halverwege de raadsperiode afscheidde van D66, maar zijn raadszetel behield en verder ging namens Denk.

Er is een overzicht van de wettelijk vastgestelde data rond de raadsverkiezingen. Zo is maandag 22 januari de laatste dag dat de nieuwe partijen hun waarborgsom voor de kandidaatstelling aan de gemeente kunnen betalen. De kandidaatstelling staat geagendeerd op maandag 5 februari, tussen 09.00 en 17.00 uur. Vrijdag 9 februari is er om 16.00 uur een openbare zitting van het centraal stembureau, waarbij onder meer de geldigheid van de kandidatenlijsten aan de orde komt.

De eerste verkiezingsdebatten staan trouwens ook al op de agenda. Op houdt de SGP op vrijdag 9 maart in het Ichthus College een verkiezingsdebatavond, met wethouder Marco Verloop en fractievoorzitter Dick Both, alsmede ´collega raadsleden van andere partijen´. Voor maandag 12 maart staat een verkiezingsdebat bij IW4 op het programma en dinsdag 13 maart in het gemeentehuis.

Bij de laatste raadsverkiezingen kwamen 29.730 Veenendalers naar de stembus, een opkomstpercentage van 61,8. De grote winnaar was D66, vijf procent winst, van twee naar vier zetels. De absolute verliezer was de VVD, zeven procent verlies, van zes naar drie zetels.

De stembureaus zijn op 21 maart open van 07.30 tot 21.00 uur. Het wordt hoogstwaarschijnlijk laat voordat de uitslag bekend wordt. Er kan deze dag namelijk tegelijkertijd een stem worden uitgebracht over de zogeheten sleepwet, een raadgevend referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ruim vierhonderdduizend mensen hebben om het referendum gevraagd. De nieuwe wet gaat op 1 mei in en regelt dat de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen.