• Lex van Lieshout ANP

Twee miljoen meer kwijt aan bijstand

VEENENDAAL De gemeente is jaarlijks ongeveer twee miljoen euro meer kwijt aan bijstand dan de hoogte van de uitkering die zij daarvoor ontvangt van de rijksoverheid.

Daarmee behoort Veenendaal tot de zogeheten nadeelgemeenten, er worden meer uitkeringen verstrekt dan wordt toegekend op basis van een verdeelsysteem. Veenendaal telt ongeveer 1200 mensen die een uitkering ontvangen. Het juiste aantal verandert met de maand.

De gemeente heeft, evenals vorig jaar, in Den Haag een aanvraag ingediend voor een incidentele aanvullende uitkering. Die is vorig jaar toegekend en dat wordt nu wederom verwacht. ,,Volgend jaar zitten we in dezelfde situatie en dienen we weer een aanvraag in", zegt wethouder Arianne Hollander. De eerste tien procent van de overschrijding is voor eigen rekening, daarboven kan een aanvraag worden gedaan.

Volgens de wethouder is de sociale structuur de oorzaak dat Veenendaal een nadeelgemeente is. ,,We hebben veel industrie gehad (wol en sigaren). Een aantal mensen die in deze sectoren werkten zijn nooit meer aan het werk gekomen. Bovendien is Veenendaal vrijwel uitsluitend stedelijk gebied, we hebben nauwelijks agrarisch gebied en daardoor is de spreiding ook minder dan in andere gemeenten."