• Archief BDUmedia

Twee jaar cel geëist voor beroving oudere man in Veenendaal

VEENENDAAL De officier van justitie heeft woensdag een gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen een 40-jarige man uit Veenendaal voor de beroving van een destijds 82-jarige man. Ook moet het geld dat hij daarbij buit maakte, terug naar de eigenaar. Bij de beroving kwam het slachtoffer ten val en raakte hij licht gewond.

De oudere man bracht die dag een geldbedrag van ruim 9.000 euro in een sealbag naar de bank. Dit bedrag was de opbrengst van de Diepvriesman waar hij vroeger eigenaar van was. Uit liefhebberij werkte hij nog altijd voor het bedrijf.  Aangekomen bij de Rabobank wilde hij het bedrag afstorten maar voor hij dit kon doen werd de sealbag met geweld uit zijn handen getrokken. Hij kwam hierbij ten val. De dader vluchtte weg in een auto. Later noteerde een agent in burger het kentekennummer omdat het vreemde rijgedrag hem opviel. De auto bleek gestolen. Forensisch onderzoek naar de auto leverde een mengprofiel op van de eigenaar van de auto en een andere man.

TIPS De zaak werd uitgezonden in Bureau Hengeveld wat diverse tips opleverde. Gecombineerd met getuigenverklaringen, camerabeelden en herkenning door een verbalisant, kwam de verdachte in beeld. De bestuurder van de gestolen auto bleek een bekende te zijn; de beide mannen kenden elkaar van de in inmiddels verboden organisatie Catervarius. In een afgeluisterd gesprek in het onderzoek naar deze organisatie werd over dit incident gesproken en de voornaam van de verdachte genoemd.

BEWIJS Dat alles maakte dat de officier van justitie het feit wettig en overtuigend bewezen vond. Gezien zijn strafblad, het grote geldbedrag, de leeftijd van het slachtoffer en de georganiseerde manier waarop de beroving was uitgevoerd, vond de officier van justitie een gevangenisstraf van twee jaar op zijn plaats. Ook vroeg ze de vordering van het bedrijf toe te wijzen met aftrek van het bedrag dat de verzekering had uitgekeerd. Voor dit bedrag, 1250 euro, eiste ze een geldboete ,,want het mag niet zo zijn dat de verdachte hier geld aan overhoudt". De rechtbank doet over twee weken uitspraak.