• Onderzoek op het PWA Park.

  Peter Hardeman
 • Het busje op de Voorpoort.

  112Heuvelrug
 • Een van de verdachten wordt meegenomen.

  112Heuvelrug
 • Onderzoek op de Voorpoort.

  112Heuvelrug
 • Onderzoek op het PWA Park.

  Kees van Kooten
 • Onderzoek op het PWA Park.

  Kees van Kooten
 • Onderzoek door LFO op de Voorppoort

  112Heuvelrug.nl

Twee aanhoudingen en groot onderzoek door busje met gevaarlijke stoffen

VEENENDAAL De politie heeft donderdagavond twee personen aangehouden na een incident met gevaarlijke stoffen. Ze horen bij een bestelbusje met daarin vaten met vloeistoffen. Het busje staat op de Voorpoort, die straat is als gevolg van het incident afgesloten. Ook op het Prins Willem Alexanderpark in Veenendaal is onderzoek verricht. Lees hieronder een overzicht van de gebeurtenissen.

22.10 uur: Na grondig onderzoek blijkt de inhoud van de aangetroffen vaten diesel te zijn. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de diesel, omdat de diesel mogelijk van diefstal afkomstig is.

21.15 uur: Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning.

20.40 uur: De hulpdiensten zijn op beide locaties nog druk met onderzoek en met het reinigen van de parkeerplaats op het PWA Park. Inmiddels is een van de verdachten door de politie meegenomen.

20.00 uur: De verdachten op de Voorpoort zijn aangehouden, maar kunnen vooralsnog niet vervoerd worden. Wellicht zijn zij ook besmet met de gevaarlijke stof en daardoor kunnen de hulpverleners hen niet vervoeren.

19.50 uur: Op het PWA Park is de parkeerplaats volledig afgesloten. Een van de geparkeerde auto's is daar verplaatst. Die lijkt er volgens omstanders niets mee te maken te hebben, maar op de plek waar die auto stond is duidelijk een vloeistof te zien. Een tweede voertuig van de brandweer is inmiddels ook ter plekke.

19.40 uur: Eerste onderzoek heeft de politie geleerd dat het busje vermoedelijk enkele dagen geparkeerd heeft gestaan op het Prins Willem Alexanderpark. De brandweer van Veenendaal is daar naar toe gegaan om te kijken of daar wellicht sprake is van lekkage van giftige stoffen.

19.20 uur: Het gaat om een bestelbusje met daarin vaten met gevaarlijke stoffen. Twee mannen waren bij het busje. Die zijn aanvankelijk staande gehouden, maar later door de politie aangehouden.

19.05 uur: Het begon allemaal met een melding om 18.50 uur. Brandweer Renswoude werd opgeroepen voor een incident met gevaarlijke stoffen op de Voorpoort. De brandweer is daar ter plekke gegaan, net als de de adviseur gevaarlijke stoffen. Ter plekke is meteen een onderzoek gestart en brandweerlieden gekleed in chemiepakken zijn bezig met het verrichten van metingen. 

* Later meer.

Bron video: 112Heuvelrug.nl