Tuinstoelen naar buiten?

VEENENDAAL Terwijl de winter nu weer terugkeert, denk ik alweer aan de tuinstoelen buiten zetten. Sterker nog, afgelopen zondag heb ik al even heerlijk in het zonnetje gezeten. Er was geen zuchtje wind en met 7 graden in de zon is het dan toch heel aangenaam.

Maar eerst krijgen we de koude adem van een ijzersterk hogedrukgebied boven Scandinavië over ons heen. Een oostenwind voert koude en droge lucht naar ons land. Het is het type weerkaart zoals we dat jaren niet hebben gezien. Een situatie waarbij je onherroepelijk denkt aan een serieuze vorstperiode. Toch zit er dit keer een paar adders onder het dunne ijs dat zich vanaf woensdag zal vormen. De koudste lucht trekt noord van Nederland langs.

De herkomst van de lucht die later deze week naar ons toe komt, ligt een stuk zuidelijker. Laten we zeggen ergens op de Balkan. Daar kan het ijzig koud zijn in de winter. Dat was in januari zelfs nog zo toen zo ongeveer de hele Donau stijf bevroren was. Maar deze week is het daar lang zo koud niet meer.

Als het 's nachts helder is, en daar ziet het wel naar uit, zal het inderdaad gaan vriezen. Zelfs temperaturen rond de -5 halen we ongetwijfeld gedurende een aantal nachten. Dus er vormt zich weer een mooi laagje ijs. Vanaf het weekend komt het kwik overdag, geholpen door de toch al vrij krachtige zon, boven nul.

Het aantal plekken waar op natuurijs kan worden geschaatst in Nederland zal tegenvallen in vergelijking met de koude periode in januari. Op ondergelopen weilanden en opgespoten banen lukt het vast wel, later deze week, maar of bijvoorbeeld ook de Nevengeul in Wageningen weer voldoende sterk ijs krijgt? Ik betwijfel het.

Op langere termijn houden hogedrukgebieden grip op het weer in ons land. Volgens de berekeningen die ik maandag bekeek, zou het na het weekend heerlijk zonnig winterweer zijn. Koude nachten, maar overdag bij weinig wind en volop zon toch een vleugje lente. Omstandigheden om inderdaad de tuinstoelen maar weer eens op te zoeken.