Triatlon Veenendaal: één van de oudste en bijna de grootste

VEENENDAAL Dit jaar vindt de 33e editie van de Triatlon Veenendaal plaats. Elk jaar op de laatste of één na laatste zaterdag van augustus wordt deze bekendste triatlon van Nederland gehouden. Dit unieke sportevenement is één van de oudste triatlons van Nederland en met ruim duizend deelnemers de op één na grootste.

Jurgen Hillaert

De wedstrijd maakt ook deel uit van de Eredivisie triatlon, waarbij de beste clubs van Nederland strijden om de titel. Daardoor zal de complete Nederlandse top aanwezig zijn. Deelnemers kunnen kiezen uit meerdere disciplines. De deelnemers aan de 1/16 triatlon of mini-triatlon zwemmen 250 meter, fietsen 10 kilometer en lopen 2,5 kilometer hard. Bij de deelnemers aan de 1/8 triathlon verdubbelen deze afstanden en bij deelname aan de kwart afstand wordt een kilometer gezwommen, 40 kilometer gefietst en 10 kilometer hardgelopen.

NK Tevens wordt dit jaar het NK Sprint gehouden in Veenendaal, waarbij 750 meter wordt gezwommen, 20 kilometer gefietst en 5 kilometer wordt hardgelopen. Ook de olympische afstand, ofwel 'OD' wordt in Veenendaal gedaan. Deze is vrijwel gelijk aan de kwart afstand alleen wordt hierbij 500 meter meer gezwommen.

De 1/8 en 1/4 triatlon kunnen ook in estafetteverband als Trio-triatlon worden gedaan. De perfecte manier om kennis te maken met deze sport. De triatlonsport heeft nog steeds het imago dat het een zware, stoere, extreme sport is. Terwijl het een sport is die gedaan kan worden door jong, oud, nieuwkomers en mensen die één onderdeel van deze sport beoefenen. Het is geen sport waar je érg veel voor moet trainen en waarbij je alleen aan de start kan verschijnen met de duurste outfit en spullen.

TRIO TRIATLON Trio Triatlon is een mooie manier om samen met vrienden, familieleden, collega's of buren binnen een paar uur een sportieve prestatie neer te zetten. Meedoen is belangrijker dan winnen. Je maakt kennis met de sport en je kan de sfeer proeven. Je bent een team: je werkt samen en ondersteunt elkaar. Je maakt een team van iemand die snel zwemt, iemand die regelmatig fietst en iemand die goed kan lopen. Het gaat niet om het neerzetten van een topprestatie. Een trio kan ook bestaan uit twee personen, waarbij één persoon twee onderdelen voor zijn rekening neemt.

In een trio-team mogen zowel heren als dames plaatsnemen, er wordt bij het klassement geen onderscheid gemaakt tussen heren-, dames- of gemengde teams. De trio's starten samen met de individuele deelnemers.

Tot 20 juli is inschrijven mogelijk, maar voor sommige afstanden geldt dat het maximale deelnemer-aantal al eerder gehaald zal zijn. De 1/16 triatlon kent een scholierenwedstrijd en de 1/8 triatlon kan ook door para-athleten gedaan worden.

Dit topsportevenement gehouden rondom Sportpark de Groene Velden en de Surfvijver vanaf 09.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags.

Meer informatie: www.triathlonveenendaal.nl