• Sytze Woudsma van de Volksuniversiteit Veenendaal voor theaterzaal Spectrum.

    Aart Aalbers

Toekomst Volksuniversiteit ziet er weer zonniger uit

VEENENDAAL Met enige spanning volgde directeur Wytze Woudsma van de Volksuniversiteit de afgelopen maand de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen. Na alle publiciteit over de wankele financiële positie van het aloude instituut en de door de penningmeester voor de raad geschetste onzekere toekomst, was het maar de vraag of en hoeveel deelnemers het aandurfden zich in te schrijven voor een cursus, lezing of andere activiteit. Eind vorige week waren er 500 inschrijvingen en dat is evenveel als vorig jaar op dit tijdstip. Het vorige seizoen waren er totaal 1400 cursisten. Woudsma heeft er vertrouwen in dat dit aantal ook komend seizoen wordt gehaald. De gemeente gaf een financiële injectie. Kortom, de toekomst van de Volksuniversiteit zier er weer zonniger uit.

Gerard van Wijk

De inschrijvingen voor de taalcursussen lopen opvallend goed. ,,Ze lopen beter dan vorig seizoen. Ik weet niet of meer mensen al plannen hebben om volgend jaar in sommige landen op vakantie te gaan", mijmert Woudsma. De cursussen Spaans en Italiaans voor beginners zitten al bijna vol, de opfriscursus Duits zit zelfs helemaal vol en de cursus Engelse conversatie loopt redelijk, maar daar is nog plaats.

Voor een drietal cursussen liep het ook storm en daar is dan ook geen plaats meer: fotografie (in oktober), yoga en de creatieve workshop handlettering, een hippe vorm van het tekenen van letters in verschillende vormen, woorden en zinnen. Veel animo is er verder voor de schilder- en toneelcursussen.

De Volksuniversiteit biedt veel nieuwe cursussen en workshops aan. Woudsma noemt facebook advertising, zilver gieten in sepia, adem en ontspanning, schilderen als Karel Appel, excel (terug van weggeweest), een cursus over Japan, over bijbel en archeologie en 'leren kijken naar kunst'.

Er is nog plaats voor wie meer wil weten over moderne keramiek, binnenhuisadvies en effectief communiceren. Ze zijn in het Spectrum klaar voor het nieuwe seizoen.