• ANP Foto

Toekomst fysiotherapie 'in gevaar'

VEENENDAAL Veenendaal telt meer dan dertig fysiotherapeuten. Die zijn, samen met collega´s uit het hele land, voor het eerst gezamenlijk in actie gekomen. Voor het gebouw van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem is een luidruchtige demonstratie gehouden. Gericht tegen alle zorgverzekeraars.

Gerard van Wijk

,,Als beroepsgroep worden we helemaal uitgekleed door de zorgverzekeraars en ze creëren een enorme machtspositie die misbruikt wordt", zegt de Veenendaalse fysiotherapeut Dave Holtslag. De onvrede betreft de contracten, de zogeheten behandelindex (het aantal behandelingen) en het tarief dat al jarenlang hetzelfde is.

ONMACHTIG De fysiotherapeuten voelen zich onmachtig. Daarom zijn ze in actie gekomen. ,,De toekomst van de fysiotherapie voor alle Nederlanders komt door de werkwijze van de zorgverzekeraars in gevaar, ook in Veenendaal en Rhenen", laat de Veenendaalse fysiotherapeut Dave Holtslag weten.

BESPARING ,,Al jaren zijn we als fysiotherapeuten aan het strijden voor goede behandelmogelijkheden voor onze patiënten, zodat we hen optimaal kunnen behandelen. Doordat de fysiotherapie zijn effecten bij vele klachten en aandoeningen heeft bewezen wordt deze steeds vaker ingezet. Hierdoor zijn de totale kosten van de goedkope fysiotherapie gestegen, maar wegen niet op tegen de hoge medische kosten die deze patiënten nu niet of minder worden gemaakt. Dit is op de totale zorgkosten juist een besparing."

STIJGING VAN KOSTEN Volgens Holtslag hebben de zorgverzekeraars het alleen over de stijging van de kosten voor fysiotherapie, maar niet over de besparing ,,die wij geven op de hoge medische kosten die anders gemaakt zouden moeten worden." Hij noemt het één van de drie grote ergernissen en struikelblokken voor de fysiotherapie.

LAGE TARIEF De andere ergernissen betreffen de behandelindex en het lage tarief. ,,Door het veel te lage tarief is het onmogelijk geworden om een goede en gezonde bedrijfsvoering te houden." Daar komt dan nog een voor de fysiotherapeuten verplichte enquête bij om de tevredenheid van klanten te meten.

De behandelindex is er volgens de fysiotherapeuten alleen om de kosten voor de zorgverzekeraars te drukken, maar met kwaliteit en een verantwoorde wijze