• Jaap Pilon

Tineke Bette beste raadslid van Veenendaal

VEENENDAAL Tineke Bette is door vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties en bedrijven verkozen tot het beste raadslid van 2018. Bij de jaarlijkse verkiezing door VeenendaalseKrant.nl kreeg zij een ruime meerderheid. Bette is fractievoorzitter van de ChristenUnie, met acht zetels veruit de grootste fractie in de gemeenteraad.

Gerard van Wijk

Zij was afgelopen jaar veel in de publiciteit. Dat kwam onder meer door haar geslaagde lobby in de raad voor een ruimer budget voor het op orde brengen van de openbare ruimte, zowel op de bedrijventerreinen als in de wijken. Dat was nodig na bezuinigingen in eerdere jaren. Zij is ook voorzitter van Veenendaal Schoon. Verder was zij voorzitter van de vertrouwenscommissie uit de raad in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

NOG STEEDS UITDAGEND Sinds 2002 is Bette raadslid voor de ChristenUnie. ,,Na zestien jaar vind ik de werkzaamheden, die deze functie met zich meebrengt, nog steeds uitdagend.” Zij is nu fractievoorzitter en tevens waarnemend voorzitter van de gemeenteraad. ,,Ik doe dat werk met veel plezier en volle inzet.” Het raadswerk en wat daarbij komt kijken vraagt gemiddeld 25 tot 30 uur per week van haar tijd.

,,Als raadslid heb je in het politieke speelveld een sleutel in handen. Voor mij is dat de sleutel met een hart. Ik wil de Veenendaalse samenleving dienen vanuit christelijke waarden en normen. Daarom kom ik bijvoorbeeld op voor de kwetsbaren en ga ik voor een veilige leefomgeving. Ik geloof dat waarden als veiligheid en gerechtigheid, vrijheid, leefbaarheid en verantwoordelijkheid in de samenleving van blijvende betekenis zijn”, aldus Bette.

DRIESLAG In de politiek probeert zij ,,sociaal, bijbels verantwoord en inspirerend mijn werk te doen. Die drieslag is essentieel voor mij en een graadmeter als er onderwerpen of situaties zijn waar ik op moet reageren. Het goed onderhouden van de openbare ruimte en visie op duurzaam groenbeleid hebben mijn warme belangstelling.”

Zij kwam in de raad met het initiatief om komende jaren veel geld in te zetten voor het onderhoud van de openbare ruimte in de wijken en op de bedrijventerreinen. Buitengewone interesse heeft zij verder voor het ondergronds brengen van de bijna vijf kilometer lange hoogspanningslijn boven Veenendaal en voor het goed onderhouden van de begraafplaats, uit respect voor de overledenen en hun nabestaanden.

DUIDELIJKHEID De huidige regels voor ruimtelijke plannen zijn ingewikkeld, stelt Bette vast. ,,De nieuwe Omgevingswet vereenvoudigt deze regels. Dit leidt tot meer duidelijkheid en zekerheid voor inwoners en bedrijven bij ontwikkelingen in de woon-, werk- en leefomgeving.”

Bette is lid van de dialooggroep die betrokken is bij de totstandkoming van de nieuwe Omgevingswet.

Samenvattend zegt zij dat zij ,,in de afgelopen jaren heeft gewerkt aan een mooier Veenendaal en dat zal ik, bij leven en welzijn, blijven doen.”