• Bram Lubbers

'Tijd van alleen luisteren ligt achter ons'

VEENENDAAL ,,De tijd dat we alleen maar gingen luisteren naar een koor ligt achter ons. Daarom zoeken wij interactie met de aanwezigen. Bewust worden er muziekstukken uitgevoerd waarin ruimte is voor samenzang. Soms een vers tussendoor, maar ook samenzang waarbij het koor zelf vierstemmig invalt", aldus Gert ter Maaten van het Veenendaals Christelijk Mannenkoor (90 man). Bij het zaterdag 7 november om 19.30 uur te geven concert in de Julianakerk wordt dit al gedaan bij een aantal onderdelen. ,,Straks in december bij de koor- en samenzangavond rond Kerst zal dit nog meer gestalte krijgen."

Gerard van Wijk

Het is inmiddels een traditie om de eerste zaterdag van november het jaarlijkse 'hoofdconcert' te geven. Er wordt door het koor samengewerkt met bekende musici. Marco den Toom bespeelt de hobo en Pier de Jong de hoorn. Het geheel staat onder de muzikale leiding van dirigent Roelof van Middendorp. Opening en sluiting worden verzorgd door J. Hoek, die onlangs als bijzonder hoogleraar gereformeerde spiritualiteit afscheid nam van de protestantse theologische universiteit, locatie Groningen. Hoek heeft zelf ook jaren bij het Veenendaals Christelijk Mannenkoor gezongen. Bij de oprichting van het koor in 1979, in gebouw Aller Erf, waren er tien zangers.

Het koor zingt geestelijke en vaderlandse liederen, psalmen, hymnes en delen uit oratoria. ,,Wij zoeken nieuwe en met name ook jongere mannen. Wie zin heeft kan vrijblijvend een keer komen meezingen op maandagavond van 19.40 tot 21.45 uur in de aula van het Ichthus College", laat Ter Maaten weten. ,,Veel leden zijn al jaren lid. Er zijn jaarlijks jubilarissen die het speldje '25 jaar lid' ontvangen, dit jaar zelfs zeven. De leden komen uit verschillende kerken. Wanneer je samen zingt vallen de kerkmuren weg. Dat ervaren wij als een groot voorrecht en dat willen we graag met zoveel mogelijk mensen delen. De onderlinge verbondenheid van de leden is groot."